Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Βεστερβέλε: «Διαίρεση Κοσόβου αποκλείεται»



Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου ο Γκίντο Βεστερβέλε. Ευρισκόμενος στην Πρίστινα χθες και σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι, ο Γερμανός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι ο χάρτης των Βαλκανίων έχει πλέον διαμορφωθεί και ότι δεν τίθεται θέμα συνοριακών μεταβολών. «Για μας είναι σαφές ότι η κατάσταση και η εδαφική ακεραιότητα της περιοχής αυτής έχουν αποφασιστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται θέμα συζήτησης. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος, η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση πρέπει να είναι η βάση κάθε διαδικασίας, πράγμα που σημαίνει ότι θέλουμε και σεβασμό των συνόρων», είπε, συμπληρώνοντας ότι ανάλογο θα είναι το μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ στη διάρκεια επίσκεψής της στη Σερβία, εντός του Αυγούστου.

Η Γερμανία, με 1.023 άνδρες, έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ειρηνευτική αποστολή (KFOR) του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο. Μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και αστυνομικών δυνάμεων και τα οδοφράγματα που έστησαν Σέρβοι σε συνοριακές διαβάσεις αντιδρώντας στο εμπάργκο σε σερβικά προϊόντα που επέβαλε η κυβέρνηση Θάτσι, η Γερμανία αποστέλλει ενισχύσεις 500 στρατιωτών. Λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας χρειάστηκε η παρέμβαση της KFOR, υπό την καθοδήγηση της οποίας Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες τον Σεπτέμβριο, υπό τον όρο να διαλυθούν τα οδοφράγματα στις συνοριακές διαβάσεις. Στις αρχές της εβδομάδας η συμφωνία έφτασε κοντά στο ναυάγιο, όταν Σέρβοι προεστοί είπαν ότι θα διατηρήσουν ορισμένα οδοφράγματα. Τελικώς, μόνο ένα έχει απομείνει στην πόλη Ζβέτσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.