Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

βρετανική ασάφεια απάντησε το Φόρειν ΄Οφις στο θέμα «ΑΟΖ» των βάσεων

http://fanoulla.koukouvagia.com/?p=379

Αναφέρομαι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» με τίτλο «ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Χωρίς ΑΟΖ οι Βάσεις» 3.2.2013
το οποίο πιστεύω δεν ανταποκρίνεται σωστά στην απάντηση που έδωσε η βαρόνη Warsi στην ερώτηση του λόρδου Kilclooney.
Η ερώτηση από τον λόρδο Kilclooney : «Ερωτά την κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητος κατά πόσο έχει μελετήσει τα πιθανά έσοδα από εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στα κυρίαρχα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου πλησίον των ακτών της Κύπρου».
Η Βαρόνη Warsi, υφυπουργός στο Υπ. Eξωτερικών και Κοινοπολιτείας, στην απάντησή της είπε επιγραμματικά τα εξής: «Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αξιολόγηση πιθανών εσόδων από την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου στα κυρίαρχα ύδατα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Η διακήρυξη στην οποία προέβη η κυβέρνηση το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών»
Στην απάντησή της η Βαρόνη (εκ μέρους το Φόρειν ΄Οφις) δεν αναφέρθηκε στο αν έχουν ή αν δεν έχουν ΑΟΖ οι βρετανικές βάσεις. Οι απαντήσεις του Υπ. Εξωτερικών της Βρετανίας είναι αρκετά προσεκτικές και η κάθε λέξη είναι μελετημένη ειδικά όταν συνεπάγονται ασάφειες, επομένως πρέπει να αποφεύγονται οι αυθαίρετες ερμηνείες. Το Φόρειν ΄Οφις δια της βαρόνης αναφέρθηκε στην κυβέρνηση (Βρετανίας) το 1960 και άφησε κενά για τις προθέσεις προκειμένου της νυν κυβέρνησης.
Και αυτό γιατί στο απορριφθέν στις 24.4.2004 Σχέδιο Ανάν (βρετανικό όντως) το Ηνωμένο Βασίλειο αποπειράθηκε να εισαγάγει θέμα ΑΟΖ των βρετανικών βάσεων.
Lord Kilclooney(Crossbench)
To ask Her Majesty's Government whether they have made any assessment of potential revenues resulting from the exploitation of oil or gas reserves in the United Kingdom territorial waters off the coast of Cyprus.
Hansard source (Citation: HL Deb, 30 January 2013, c328W)
Baroness Warsi (Conservative)
The Government have not made any assessment of potential revenues resulting from the exploitation of gas or oil reserves in the territorial waters of the Cyprus sovereign base areas.
The declaration made by the Government in 1960 makes clear the UK's intention not to develop the sovereign base areas for any other than military purposes.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας - Λονδίνο

ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Χωρίς ΑΟΖ οι Βάσεις
Καμία πρόθεση ή και δικαιοδοσία δεν έχει, κατά δήλωσή της, η βρετανική κυβέρνηση να διεκδικήσει -ή έστω να εξετάσει το ενδεχόμενο να το πράξει- δικαιώματα επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου στα νότια των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο.
Αυτό υπογράμμισε εκ μέρους της κυβέρνησης η Βαρόνη Warsi, ξεκαθαρίζοντας ότι και βάσει της Συνθήκης Εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βρετανία δεν δικαιούται να προβάλει τέτοιες διεκδικήσεις.
Το ζήτημα εγέρθηκε στη βρετανική Βουλή από τον Λόρδο Kilclooney ο οποίος, απευθύνοντας ερώτημα προς την κυβέρνηση, διερωτήθηκε κατά πόσο η Βρετανία έχει λάβει υπόψη της το ενδεχόμενο πιθανών εσόδων από την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου «στα κυρίαρχα ύδατα» που εκτείνονται μπροστά από τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο.
Η γραπτή απάντηση στο (επίσης γραπτό) ερώτημα του Λόρδου ήρθε λίγες μέρες αργότερα (μόλις στις 30 Ιανουαρίου) εκ μέρους της Βαρόνης Warsi εκπροσωπώντας τη βρετανική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία αξιολόγηση πιθανών εσόδων από την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα κυρίαρχα ύδατα των Βρετανικών Βάσεων. Η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών» είναι το σύνολο της γραπτής απάντησης της Βαρόνης Warsi.
Σε σχέση τώρα με τα σχέδια της Τουρκίας για αποστολή του νέου ερευνητικού της πλοίου στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι αυτό αναμένεται να γίνει σε διάστημα τριών μηνών. Συγκεκριμένα, το νέο σκάφος (ονόματι «Polarcus» εξασφαλίσθηκε από νορβηγική εταιρεία έναντι 123 εκατ. δολαρίων) θα αποσταλεί στις αρχές ή τα μέσα Φεβρουαρίου στη Μαύρη Θάλασσα. Οι έρευνες εκεί θα διαρκέσουν ένα τρίμηνο και με την ολοκλήρωσή τους το πλοίο θα αποσταλεί στην Αν. Μεσόγειο. Το ενωρίτερο δηλαδή αρχές Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν το απαιτήσουν οι ανάγκες (η δραστηριότητα δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ), δεν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός.
Πάντως, η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη ενεργειακή έρευνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχοντας συνάψει συνεργασία με τη «SHELL» για τους κόλπους της Μερσίνας και της Αττάλειας.
Το νέο σκάφος της Τουρκίας αναμένεται να βαφτεί στα χρώματα της τουρκικής σημαίας (από πράσινο που είναι τώρα σε κόκκινο και άσπρο) και να μετονομαστεί (σε ειδική τελετή εντός των επόμενων ημερών παρόντος του Τ. Ερντογάν) σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντίν Πασά».
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
03/02/2013 - 08:38


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.