Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

5 εκατ. ευρώ σε Γερμανούς βουλευτές για τα εξοπλιστικά


TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
To «Γραφείο Συμβούλων για τη ΝΑ Ευρώπη» υπέγραψε συμβάσεις με την KMW την περίοδο 1997-1998, που οδήγησαν το διάστημα 2000-2005 σε πληρωμές 5 εκατ. ευρώ για τις συμβάσεις των τανκς Leopard-2 και τα συστήματα Pzh -2000, αξίας 2 δισ. ευρώ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δύο πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, η Ντάγκμαρ Λουκ και ο Χάιντς Αλφρεντ Στάινερ, εισέπραξαν, σύμφωνα με στοιχεία που παρέδωσε η εταιρεία Krauss Maffei Wegmann, 5 εκατ. ευρώ για τη σύναψη δύο συμβάσεων του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, από την ίδια τη γερμανική εταιρεία με βάση μια έρευνα της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών Price Waterhouse Coopers (PWC).

Οι δύο βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος είχαν κρίσιμες θέσεις στο κόμμα τους, η Λουκ, που έχει τιμηθεί με παράσημο από το ελληνικό κράτος, ήταν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελλάδας - Γερμανίας και στη γερμανική Βουλή από το 1980 έως το 1990. Στη συνέχεια δούλεψε στο μορφωτικό ίδρυμα του κόμματος «Φρίντριχ Εμπερτ Στίφτουνγκ» και ίδρυσε με τον Στάινερ, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Βουλής, το «Γραφείο Συμβούλων για τη ΝΑ Ευρώπη». Αυτό το γραφείο υπέγραψε συμβάσεις με την KMW την περίοδο 1997-1998, που οδήγησαν το διάστημα 2000-2005 σε πληρωμές 5 εκατ. ευρώ για τις συμβάσεις των τανκς Leopard-2 και τα συστήματα Pzh -2000, αξίας 2 δισ. ευρώ. Η ελεγκτική εταιρεία δεν μπόρεσε να διαπιστώσει ποιος ήταν ο λόγος της πληρωμής και οι δύο βουλευτές αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα ευρήματά της. Σε ερώτημα της Sueddeutsche Zeitung, οι δύο πρώην πολιτικοί αρνήθηκαν να απαντήσουν εάν ένα μέρος του ποσού δόθηκε σε πρόσωπα ή κόμματα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διατηρούσε στενές σχέσεις από την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Η Λουκ διατηρούσε στενές σχέσεις με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά με τον πρώην υπουργό Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλο.

Οι εσωτερικές έρευνες της KMW προκλήθηκαν από την ομολογία Κάντα στην Αθήνα, ιδιαίτερα την επισήμανση πως «λαδώθηκε» για την υπογραφή της σύμβασης με την οποία είχε διαφωνήσει. Η έρευνα, που είχε ανοίξει στη Γερμανία το 2003 και είχε κλείσει το 2005, ξανάνοιξε, με την Εισαγγελία του Μονάχου να ζητάει από την εταιρεία πλήρη εικόνα των πληρωμών που είχαν γίνει στο πλαίσιο της υπογραφής των δύο συμβάσεων με την Ελληνική Δημοκρατία. Στην προηγούμενη εισαγγελική έρευνα στο Μόναχο (2003-2005) δεν είχαν αποκαλυφθεί αυτά τα ευρήματα κι ενώ γίνονταν ακόμη οι πληρωμές στους δύο πρώην βουλευτές. Ο συνήγορος του κ. Στάινερ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, ενώ και η κ. Λουκ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα για τους λόγους για τους οποίους τής δόθηκε το ποσό από την εταιρεία κατασκευής των αρμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.