Τετάρτη, 7 Μαΐου 2014

Ημέρα εθνικού πένθους στο Αφγανιστάν


ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP04.05.2014 

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στο Αφγανιστάν στη μνήμη των θυμάτων των κατολισθήσεων, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων στη βορειοανατολική επαρχία Μπανταχσάν, μετατρέποντας ένα ολόκληρο χωριό σε νεκροταφείο.
Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κήρυξε ημέρα πένθους τη σημερινή στη «μνήμη των θυμάτων της καταστροφής στο χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ της επαρχίας Μπανταχσάν», ανακοίνωσε η αφγανική προεδρία.
Οι κατολισθήσεις σημειώθηκαν την Παρασκευή στην περιοχή Αργκο της επαρχίας, μια φτωχή και ορεινή περιοχή στα σύνορα του Τατζικιστάν, την Κίνα και το Πακιστάν και σχετικά μακριά από την τρομοκρατική δράση των ανταρτών Ταλιμπάν.
Μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, ένας χείμαρρος από λάσπη και πέτρες κατέκλυσε μια βαθιά κοιλάδα, πλήττοντας κυρίως το χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ όπου ζούσαν εκατοντάδες οικογένειες.
Η τραγωδία αυτή προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών αφήνοντας στην απόλυτη φτώχεια 700 οικογένειες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εξέφρασε τη βαθιά λύπη του και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων.
«Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε υποστηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση στην παροχή βοήθειας στους εκτοπισμένους και έτοιμες να συντονίσουν τις προσπάθειες για τη βελτίωση της προστασίας του πληθυσμού από τις φυσικές καταστροφές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους πληγέντες.
Η τραγωδία σημειώθηκε μια βδομάδα μετά τις ξαφνικές πλημμύρες που προκάλεσαν τον θάνατο εκατό ανθρώπων στο βόρειο Αφγανιστάν. Η χώρα σπαράσσεται από τρεις δεκαετίες πολέμου και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες στον κόσμο.
Οι αρχές του Αφγανιστάν πάντως εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα για εξεύρεση επιζώντων ενώ σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον ακριβή αριθμό των νεκρών, καθώς στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης έκαναν λόγω για περισσότερους από 2.700 νεκρούς.
Σύγχυση προκάλεσε και η δήλωση του κυβερνήτη Σαχ Ουαλιουλάχ Αντίμπ στους δημοσιογράφους, ότι «έχουμε μια λίστα με 300 επιβεβαιωμένους νεκρούς», την ώρα που η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama) είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 νεκρούς.

«Ο πρώτος απολογισμός που ανακοινώθηκε βασιζόταν σε μαρτυρίες και όχι στα τεχνικά μας συνεργεία. Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν θα ξεπεράσει τους 500 νεκρούς» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής κυβερνήτης Μοχάμαντ Μπεντάρ.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (ενδεχόμενων επιζώντων), τα σπίτια έχουν θαφτεί σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από το έδαφος» προσέθεσε την ίδια ώρα ο κυβερνήτης Αντίμπ.
Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι σε ετοιμότητα να συνδράμουν στις έρευνες μόλις το ζητήσει η αφγανική κυβέρνηση. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνδράμει στα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν επίσης τη βούλησή τους να προσφέρουν βοήθεια στην πληγείσα περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.