Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Χωρίς τους αυτονομιστές άρχισαν οι συνομιλίες στο Κίεβο

AFP, EL PAIS

Ο Ολ. Τουρτσίνοφ χθες είχε συναντήσεις με στελέχη του ΟΟΣΑ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ουκρανία
Χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων των ρωσόφωνων αυτονομιστών ξεκίνησαν χθες στο Κίεβο οι συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης με στόχο την πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία, για τη διεξαγωγή των οποίων πίεζαν ο ΟΟΣΑ και ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. Ανοίγοντας τις συζητήσεις, ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ τόνισε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τα αιτήματα των ρωσόφωνων, αλλά όχι και να υποκύψει σε εκβιασμούς ένοπλων πολιτοφυλακών.
«Οσοι κρατούν όπλα στα χέρια τους, διεξάγουν πόλεμο εναντίον της ίδιας της χώρας τους και προσπαθούν να επιβάλουν τη θέληση μιας γειτονικής χώρας θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ για να προσθέσει: «Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τη φωνή του λαού στις ανατολικές περιφέρειες, εφόσον σταματήσουν να πυροβολούν, να λεηλατούν και να καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια».

Στον πρώτο γύρο των συζητήσεων στρογγύλης τραπέζης συμμετέχουν βουλευτές, πολιτικοί και παράγοντες της Ανατολικής Ουκρανίας, όχι όμως και εκπρόσωποι των αυτόκλητων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάσνκ, που οργάνωσαν τα αποσχιστικά δημοψηφίσματα της περασμένης Κυριακής, παρά την έκκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβολή τους. «Δεν γίναμε αποδέκτες καμιάς πρόσκλησης για συμμετοχή σε συζητήσεις στρογγύλης τραπέζης και διάλογο», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, εκ των εκπροσώπων της ένοπλης φιλορωσικής εξέγερσης στο Ντονέτσκ. «Αν οι Αρχές του Κιέβου επιθυμούν διάλογο, πρέπει να έρθουν εδώ. Αν πάμε στο Κίεβο, θα μας συλλάβουν», προσέθεσε.

Σε πείσμα των αντιξοοτήτων, ο επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, καλωσόρισε την έναρξη των συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ο επόμενος γύρος να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Ουκρανία.

Την ατμόσφαιρα αβεβαιότητας και αμοιβαίας καχυποψίας που περιβάλλει τις συνομιλίες ήρθε να υπογραμμίσει το προχθεσινό αιματηρό επεισόδιο μεταξύ μονάδων του ουκρανικού στρατού και ένοπλων πολιτοφυλάκων, κοντά στην πόλη Κρεματόρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας, έξι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε ενέδρα περίπου τριάντα ρωσόφωνων, οι οποίοι επιτέθηκαν σε τεθωρακισμένα οχήματα με ρουκέτες, για να ακολουθήσει πραγματική μάχη, που κράτησε μία ώρα. Ηταν η πιο αιματηρή, για τον ουκρανικό στρατό, ημέρα από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στην Ανατολική Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Κιέβου προειδοποίησε χθες ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

Εξαιρετικά τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί και στη Μαριούπολη, στον απόηχο των αιματηρών συγκρούσεων της περασμένης Παρασκευής, που άφησαν πίσω τους επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, για να ακολουθήσουν χαοτικές σκηνές λεηλασίας και καταστροφών. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας έχει περάσει στα χέρια «ομάδων εθελοντών», τις οποίες στρατολογεί και μισθώνει η βιομηχανική αυτοκρατορία του ισχυρότερου Ουκρανού ολιγάρχη, Ρινάτ Αχμέτοφ.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η βιομηχανία Ιλίτς του Αχμέτοφ, που απασχολεί 30.000 εργάτες, στρατολόγησε εθελοντές οι οποίοι σχημάτισαν δεκαμελείς ομάδες περιπολίας, σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία. Ο Αχμέτοφ υποστήριζε κατά το παρελθόν τον πρώην πρόεδρο Γιανουκόβιτς, αλλά μετά την ανατροπή του ώθησε πολλούς βουλευτές που επηρεάζει να αλλάξουν στρατόπεδο και να υποστηρίξουν τη μεταβατική κυβέρνηση. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση στην Ανατολική Ουκρανία κρατάει αποστάσεις και από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα, καθώς τάσσεται μεν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, αλλά διατηρεί επαφές με τους αυτονομιστές και καλεί το Κίεβο να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.