Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Ο χάρτης «Χ» του Kώστα Μαυρίδη


09 Μάιος 2014, 06:59 | Σημερινή
Οφείλει να αποκαλύψει την πηγή του. Δεν αρκεί να καλύπτεται λέγοντας αόριστα, ο χάρτης προετοιμάστηκε από αρμόδιες Αρχές αγγλικές, ή ότι είναι επιστημονικά κέντρα ερευνών και ότι μέσω μιας οδού έφτασε και στα χέρια κάποιων δικών μας

Ο κ. Κώστας Μαυρίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΟ, επέλεξε ένα μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014 να αναφερθεί στο σχέδιο Ανάν και ότι μέσω αυτού οι Βρετανοί με ύπουλο τρόπο θα άρπαζαν τον θαλάσσιο πλούτο της Κύπρου. Το σχέδιο Ανάν απερρίφθη από τον λαό, ο οποίος είχε καταλάβει το κυριότερο: Ότι δηλαδή αν το δεχόμασταν, οι Τούρκοι με τη βοήθεια των Βρετανών (όπως πάντα) θα μας άρπαζαν ολόκληρη την Κύπρο και θα ήταν το ελάχιστό μας πρόβλημα αν θα εξασφάλιζαν ή όχι ΑΟΖ οι βρετανικές βάσεις. Και το νέο στοιχείο που παρουσίασε για τεκμηρίωση ο κ. Μαυρίδης είναι ένας χάρτης, του οποίου την πηγή επίμονα αρνείται να αποκαλύψει. Ξεκίνησε από το «Ράδιο Πρώτο» Παρασκευή 25.4.2014. Συνέχισε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας παρουσιάζοντας τον χάρτη από το «Μέγα» (πρόγραμμα Παύλου Μυλωνά) και με άρθρο στον «Φιλελεύθερο» και «Σημερινή», «Η τεράστια συνωμοσία κρύφτηκε στις... λεπτομέρειες».

Μέσω τρίτου προσώπου ζήτησα να δώσει ο κ. Μαυρίδης την πηγή του χάρτη, γιατί το θέμα χρήζει περαιτέρω έρευνας για πολλούς λόγους. Το Σάββατο 3.5.2014 δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» σημείωμά μου με τίτλο «Να αποκαλύψει την πηγή του ο κ. Μαυρίδης». Την ίδια ημέρα ο κ. Μαυρίδης, αποφεύγοντας και πάλιν να δώσει την πηγή του, δημοσίευσε δεύτερο άρθρο στον «Φιλελεύθερο» (3.5.2014), με τίτλο «Ποια η ρίζα του κακού;» («Σημερινή» 4.4.2014). Στο δεύτερο άρθρο, όμως, εντοπίζεται μια διαφοροποιημένη παρουσίαση.

1) Στο πρώτο του άρθρο έγραψε «ο χάρτης δείχνει ότι η ''αγγλική ΑΟΖ'' ξεκινούσε από τις ακτές των δύο στρατιωτικών αγγλικών βάσεων και προεκτεινόταν ώς...». Το ίδιο δήλωσε και από αέρος από το πρόγραμμα στο «Ράδιο Πρώτο» το πρωί της Παρασκευής 25.4.2014, όταν είπε «ο χάρτης είναι αυτούσιος, όπως τον έχουμε παραλάβει, και δείχνει το εξής πράγμα, ότι ξεκινώντας από τις δύο αγγλικές βάσεις...». Ο χάρτης όμως που προέβαλε δεν δείχνει καθόλου κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, προβάλλει με ένα τρίγωνο «ΑΟΖ» μόνο για τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου και καθόλου δεν αναφέρεται στην πιο σοβαρή, τη βάση Δεκέλειας. Εκτός δε τούτου, είναι αξιοπερίεργο:
Πώς οι ειδικοί και τεχνοκράτες, που επικαλείται ο κ. Μαυρίδης, σχεδίασαν τον χάρτη δίχως «ΑΟΖ» για τη Δεκέλεια, που ίσως είναι σημαντικότερη της ΑΟΖ Ακρωτηρίου, έχοντας υπόψη τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών! Στο άρθρο «Ποια η ρίζα του κακού;» αντικρούοντας τα όσα έγραψε στο πρώτο άρθρο και δήλωσε από αέρος, παραδέχεται γράφοντας: «Πάντως ο χάρτης έχει ιδιομορφίες που απαιτούν εξειδίκευση... στον χάρτη καταγράφεται η αγγλική ΑΟΖ με αφετηρία μόνο τη μία στρατιωτική βάση των Εγγλέζων στο Ακρωτήρι» (σημείωση γράφουσας: Αναλυτής από την Αμερική είχε διερωτηθεί γιατί ο εν λόγω χάρτης να καλύπτει μόνο τη βάση Ακρωτηρίου).

Ούτε στο δεύτερο άρθρο δεν ονομάζει πηγή για τον χάρτη, γιατί ήδη από το «Ράδιο Πρώτο» (25.4.2014), όταν του ζητήθηκε από τον Λ. Μαύρο να ονομάσει από πού τον βρήκε και ποιοι οι σχεδιαστές του, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν θα δώσει την πηγή του: «Θα απαντήσω ποιανού είναι αυτός ο χάρτης. Ποιος τον προετοίμασε. Το πώς τον βρήκαμε δεν θα το απαντήσω. Αυτός ο χάρτης προετοιμάστηκε από αρμόδιες Αρχές, αγγλικές, οι οποίες έχουν να κάνουν με θέματα εξειδίκευσης γύρω από τη ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών σε σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη και ειδικότερα, και το τονίζω αυτό, είναι επιστημονικά κέντρα ερευνών γύρω από τον εντοπισμό ενέργειας και συγκεκριμένα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Αυτός ο χάρτης ήταν στα χέρια και φυσικά των αγγλικών Αρχών, αλλά και προφανώς ορισμένων δικών μας, γιατί έφτασε μέσω μιας οδού και στα χέρια ορισμένων εδώ στην Κύπρο». Εξάλλου, οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από την ΑΟΖ της Κύπρου ήσαν από το 2004 γνωστές. Ελέχθη από αέρος από τρίτο πρόσωπο (Ρ. Π. 5.5.2014) ότι ο χάρτης είναι του κ. Ν. Λυγερού. Ας αποφασίσει ο κ. Μαυρίδης ποιου είναι, των «αρμοδίων Αρχών αγγλικών» ή του κ. Ν. Λυγερού.

Ο κ. Κώστας Μαυρίδης οφείλει να αποκαλύψει την πηγή του. Δεν αρκεί να καλύπτεται λέγοντας αόριστα, ο χάρτης προετοιμάστηκε από αρμόδιες Αρχές αγγλικές ή ότι είναι επιστημονικά κέντρα ερευνών και ότι μέσω μιας οδού έφτασε και στα χέρια κάποιων δικών μας. Τόσο η οδός όσο και τ' όνομα της «αρμόδιας αγγλικής Αρχής», κέντρου ή εταιρείας προκειμένου που τον σχεδίασε, πρέπει να δημοσιοποιηθούν μαζί με το ποιος του τον έδωσε. Δύο σημεία δηλαδή: Ποιες αγγλικές Αρχές σχεδίασαν τον χάρτη και ποία οδό πήρε ο χάρτης για να φθάσει στο κ. Μαυρίδη. Η δήλωση Μαυρίδη από το «Ράδιο Πρώτο» 5.5.2014, ότι δεν έχει την έγκριση να αποκαλύψει τη πηγή του, τον αφήνει εκτεθειμένο. Η παρουσίαση του εν λόγω χάρτου, με την αγνώστου προς το παρόν πατρότητα, η άρνησή του να αποκαλύψει την πηγή του, όπως επίσης και οι αδυναμίες του ιδίου του χάρτου που «αποκάλυψε» εν καιρώ προεκλογικής περιόδου, τον καθιστά (χάρτη) αναξιόπιστο.

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/ δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.