Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τη σύλληψη Ισραηλινών διέταξαν οι Τούρκοι



ΚΟΣΜΟΣ 


AFP, ΑΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Τουρκία
Τη σύλληψη τεσσάρων Ισραηλινών, πρώην ανώτατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, διέταξε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, σε μια συμβολική κίνηση που απειλεί να περιπλέξει τις πολύμηνες προσπάθειες εξομάλυνσης των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Η υπόθεση αφορά την πολύκροτη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά», το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαΐου του 2010. Εννέα Τούρκοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία προκάλεσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δύο χωρών οι οποίες συνδέονταν επί δεκαετίες με μια στενή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας.

Το δικαστήριο θα ζητήσει από την Ιντερπόλ, μέσω του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης κατά του πρώην αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Ασκενάζι, των πρώην αρχηγών του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, Ελιέζερ Αλφρεντ Μαρόμ και Αβισάι Λέβι, και του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Αμος Γιαντλίν. Η δικαστική διαδικασία εναντίον των τεσσάρων Ισραηλινών κινήθηκε ύστερα από προσφυγή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ιδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ), η οποία διατηρεί δεσμούς με τους ισλαμιστές του Ταγίπ Ερντογάν και είχε την πρωτοβουλία για την αποστολή του «Μαβί Μαρμαρά» στην, ελεγχόμενη από την ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, χαρακτήρισε «γελοία πρόκληση» τη δικαστική απόφαση και προσέθεσε: «Αν αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στο Ισραήλ οι Τούρκοι, τότε ας είναι σίγουροι ότι το καταλάβαμε».

Με προσωπική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο διαδικασίες αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ ζήτησε επισήμως συγγνώμη από την Τουρκία για το αιματηρό επεισόδιο και προσφέρθηκε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων έπειτα από διαπραγματεύσεις. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της χώρας του με το κράτος του Ισραήλ. Παρά τον συμβολικό χαρακτήρα της, η χθεσινή δικαστική απόφαση απειλεί να περιπλέξει τη διαδικασία της εξομάλυνσης. Η έρευνα των ισραηλινών αρχών για την τραγωδία στο «Μαβί Μαρμαρά» είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας κατά την επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.