Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Η Αγκυρα διαμορφώνει σκηνικό έντασης


ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Κλίμα έντασης συντηρούν στο Αιγαίο οι Τούρκοι, με συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και συνεχείς πλόες των πολεμικών τους πλοίων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Χθες κατεγράφησαν πέντε νέοι πλόες τουρκικών πολεμικών πλοίων εντός των χωρικών μας υδάτων στις Κυκλάδες. Την ίδια μέρα, σημειώθηκαν 42 παραβιάσεις του ΕΕΧ από τουρκικά μαχητικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235.

Συγκεκριμένα, η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis και οι τορπιλάκατοι Meltem, Imbat, Ruzgar, Ruzgar και Firtina εισήλθαν χθες το πρωί στα χωρικά μας ύδατα στις βόρειες και κεντρικές Κυκλάδες. Ολα τα πλοία συμμετείχαν στη μεγάλη αεροναυτική τουρκική άσκηση «Beyaz Firtina 2014», η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου. Τα τουρκικά πολεμικά εγκατέλειψαν χθες το πρωί τις δεσμευμένες περιοχές της άσκησης και έπλευσαν προς τα ελληνικά νησιά. Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και ελληνικά μαχητικά παρακολούθησαν τους πλόες των τουρκικών πλοίων και τους υπέδειξαν ότι βρίσκονται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Η χθεσινή εξέλιξη δεν αιφνιδίασε το Πολεμικό Ναυτικό που περίμενε, όσο συνεχίζεται η άσκηση, να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τους δύο πλόες τουρκικών πολεμικών στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Δικαιώνει όμως τις εκτιμήσεις κύκλων του ΓΕΕΘΑ, που έκαναν λόγο για εντονότερη τουρκική προκλητικότητα αυτή τη φορά, απ’ ό,τι είχε καταγραφεί στη διάρκεια της ίδιας άσκησης, πριν από 2 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα καταγράφηκαν 42 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 12 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στα όρια του FIR Αθηνών από 16 τουρκικά αεροσκάφη σε βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο. Οι Τούρκοι συνέχισαν τις προσκλήσεις από εκεί που είχαν σταματήσει την περασμένη Παρασκευή, όχι για να μην ενοχλήσουν τις ελληνικές εκλογές, αλλά επειδή ήταν Σαββατοκύριακο. Συνολικά, από τις 20 Μαΐου που ξεκίνησε η άσκηση Beyaz Firtina έχουν καταγραφεί 164 παραβιάσεις του ΕΕΧ και 61 παραβάσεις του FIR Αθηνών, ενώ έγιναν και 7 πλόες τουρκικών πολεμικών εντός των χωρικών μας υδάτων στις Κυκλάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.