Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Περιορισμένη η ζημία στη Ρωσία από τις κυρώσεις


PETER BAKER, ANDREW E. KRAMER / THE NEW YORK TIMES
Οι πετρελαϊκές της Δύσης συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
«Σημαντικό αντίκτυπο» στη ρωσική οικονομία διαπίστωσε ο Λευκός Οίκος από τις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε κατά της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος αυτός υπήρξε κυρίως ψυχολογικός μέχρι στιγμής.

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον επισημαίνουν προς επίρρωση την υποχώρηση που υπέστη το ρούβλι στις χρηματαγορές, αλλά και την πτωτική πορεία του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Η υποχώρηση αυτή και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκε, πάντως, πριν από την επιβολή κυρώσεων από τον πρόεδρο Ομπάμα, ενώ το ρούβλι και το ρωσικό χρηματιστήριο έχουν έκτοτε ανακάμψει.

«Ενας από τους στόχους των κυρώσεων είναι η δημιουργία αβεβαιότητας και αρνητικής προοπτικής για το μέλλον της οικονομίας», λέει ο Ντέιβιντ Κοέν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, που επιβλέπει την επιβολή κυρώσεων.

Η προσέγγιση του κ. Ομπάμα στο ζήτημα των κυρώσεων έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος υποστηρίζει πως η προσεκτική τακτική του έχει αποστείλει το κατάλληλο μήνυμα, διατηρώντας παράλληλα αρραγές το μέτωπο με τους Ευρωπαίους. Αυστηρότερες κυρώσεις μπορούν μάλιστα να επιβληθούν, εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στην Ανατολική Ουκρανία.

Ο πρώην πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, Στίβεν Φάιφερ, εκφράζει, όμως, διαφορετική άποψη: «Αν επέλεγαν δύο ή τρεις μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς, ο αντίκτυπος θα ήταν όντως σημαντικός».

Οι παρούσες αμερικανικές κυρώσεις αφορούν τριάντα Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, καθώς και ορισμένες από τις επιχειρήσεις τους. Οι κυρώσεις δεν διέκοψαν, πάντως, τις χρηματικές συναλλαγές ή τα μελλοντικά σχέδια των εταιρειών αυτών στη Δύση.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικοί και άλλοι δυτικοί εταιρικοί κολοσσοί, όπως οι Exxon Mobil, Shell, Siemens και ΒΡ, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Αυτήν την εβδομάδα, η αυστριακή ενεργειακή εταιρεία OMV υπέγραψε σημαντική συμφωνία με τη ρωσική Gazprom, για την κατασκευή πετρελαϊκού αγωγού, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε την απόφασή της να μην εμποδίσει την πώληση του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της RWE στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Φρίντμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.