Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Emilio Gentile, Φασισμός: Ιστορία και Ερμηνεία. Εκδόσεις Ασίνη, 2007


Ο καθηγητής Emilio Gentile, προσεγγίζει τους όρους και τις παραμέτρους που γέννησαν το φασισμό. Πως κατάφερε να αποκτήσει λαϊκό έρεισμα χειραγωγώντας συνειδήσεις και διαμορφώνοντας σκοτεινά τοπία σε όλη την Ευρώπη; Ο συγγραφέας χαρακτηρίζει το φασισμό πολιτική θρησκεία. Μέσα από θεμιτούς και μη τρόπους, φανατίζει και καθηλώνει τα θύματά του σε ένα ολοκληρωτικό εργαστήριο. Η δράση όλων των εκπροσώπων του και η αντοχή της ιδεολογίας τους μέχρι τις μέρες μας, είναι το αντικείμενο του βιβλίου, που με σοβαρή έρευνα επεξεργάζεται και αναλύει μοναδικά μια πάντα επίκαιρη ιδεολογική παρέκκλιση.

Το βιβλίο του Emilio Gentile επανατοποθετεί το ζήτημα της κατανόησης του φασισμού στο επίκεντρο της ιστορικής, πολιτικής, κοινωνιολογικής και ανθρωπολογικής έρευνας. Η παρούσα έκδοση έρχεται να ενισχύσει τις γνώσεις του αναγνώστη προσφέροντας νέους τρόπους ανάγνωσης ενός σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου που επηρεάζει ως τις μέρες μας τόσο την πολιτική όσο και την κοινωνία κυρίως μέσω της αντίληψης που έχουμε για αυτόν, αλλά και λόγω του ότι αγγίζει ορισμένα στοιχεία της φύσης του ανθρώπου που είναι διαχρονικά. 
Ο Emilio Gentile είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza. 
Τίτλος πρωτοτύπου: Fascismo: Storia E Interpretazione. Editori Laterza, 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.