Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Ron Suskind, The Way of the World. Harper, 2008


Το βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, δημοσιογράφου, Ρον Σάσκιντ, «The Way of the World», έρχεται να πραγματευτεί το ηθικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση Μπους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στη διαμόρφωση των σχέσεων τις με εχθρικά και φιλικά προς τις ΗΠΑ κράτη. Ο συγγραφέας προσπαθεί να αποδείξει ότι η Αμερική απώλεσε τις αξίες της ως έθνος σε ένα δρόμο λανθασμένων επιλογών.  


Σύμφωνα με τον Σάσκιντ, ο Λευκός Οίκος διέταξε τη CIA να πλαστογραφήσει χειρόγραφη επιστολή του αρχηγού των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών Ταχίρ Χαμπούς προς τον Σαντάμ Χουσεϊν, για να «αποδείξει» στον αμερικανικό λαό τους (ανύπαρκτους στην πραγματικότητα) δεσμούς του πρώην ιρακινού δικτάτορα με την Αλ Κάιντα!.

Το βιβλίο «The Way of the World», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις ΗΠΑ, υπονοεί πως ο αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη και να διωχθεί ποινικά αν αποδειχτεί ότι διέταξε τη CIA να κατασκευάσει «ψευδή επιχειρήματα» για να παραπλανήσει τον λαό ότι είναι αναγκαίος ο πόλεμος. Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ο Λευκός Οίκος αγνόησε την ειλικρινή αποκάλυψη αξιωματούχου των ιρακινών μυστικών υπηρεσιών πως η χώρα του δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής. Η σχετική πληροφορία περιήλθε έγκαιρα σε γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να ματαιώσει την εισβολή στο Ιράκ. Η περίφημη πλαστογραφημένη επιστολή με αποδέκτη τον Σαντάμ Χουσεϊν είχε παρουσιαστεί ως γνήσια από τη βρετανική «Sunday Telegraph» το Δεκέμβριο του 2003, «αποδεικνύοντας» μεταξύ άλλων πως οι τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν εκπαιδευτεί στο Ιράκ.

O Ron Suskind ήταν δημοσιογράφος της Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.