Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ανεπαρκής η ασφάλεια στο διαδίκτυο


Των John Markoff, David E. Sanger και Thom Shanker
The New York Times


Ένα πρωινό στις αρχές Ιανουαρίου, ανώτατα στελέχη του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν προσομοίωση αντίδρασης σε προηγμένη «κυβερνοεπίθεση», με στόχο την παράλυση των ενεργειακών, τηλεπικοινωνιακών και χρηματοπιστωτικών δικτύων των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά. Ο εχθρός διέθετε όλα τα πλεονεκτήματα: απόκρυψη, ανωνυμία και ταχύτητα. Κανείς δεν μπορούσε να ανακαλύψει από ποιο κράτος προήλθε η επίθεση, αφαιρώντας τη δυνατότητα αντεπίθεσης. Ακόμη χειρότερα, οι στρατιωτικοί επιτελείς διαπίστωσαν ότι δεν έχουν καν τη νομική κάλυψη για να προχωρήσουν σε αντεπίθεση. Αυτό που ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην προσομοίωση γνώριζαν –και άλλοι αγνοούσαν– ήταν ότι μία εκδοχή του σεναρίου τους διαδραματίστηκε στην πραγματικότητα, με την εταιρεία Google στον ρόλο του θύματος της «κυβερνοεπίθεσης». Οι τεχνικοί της Google κατάφεραν να εντοπίσουν την πηγή της «διείσδυσης» σε υπολογιστές στην Ταϊβάν, με ίχνη που οδηγούσαν όμως, στην ηπειρωτική Κίνα.

Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε διπλωματική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ενώ αποκάλυψε τις μεγάλες ελλείψεις των ΗΠΑ στον τομέα αυτόν και την αδυναμία της Ουάσιγκτον να αναπτύξει ανασχετικά μέσα, αντίστοιχα με την πυρηνική δύναμη αποτροπής του Ψυχρού Πολέμου. Μέχρι στιγμής και παρά τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν, η αναζήτηση τέτοιων μεθόδων απέτυχε. Έντονη συζήτηση διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ηγετικούς κύκλους της Ουάσιγκτον σχετικά με το τι και ποιους ακριβώς μπορούν να απειλήσουν οι ΗΠΑ. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η πραγματοποίηση διπλωματικών διαβημάτων, όπως αυτό που απείλησε να εκδώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη διένεξη της Κίνας με την Google.



Στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας NSA, αρμόδια για την εποπτεία ξένων «ύποπτων» ιστοσελίδων, τονίζουν ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ θα είχαν σαφείς πληροφορίες για επικείμενη «κυβερνοεπίθεση» εναντίον των ενεργειακών δικτύων της χώρας, η καλύτερη απάντηση θα ήταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης. «Βρισκόμαστε σήμερα σε μία φάση, που θυμίζει τις αρχές της δεκαετίας του 1950, λίγο αφότου οι Σοβιετικοί απέκτησαν την ατομική βόμβα.

Αν και τα αποτρεπτικά μέσα κατά του κυβερνοπολέμου δεν θα μοιάζουν με τις πυρηνικές δυνάμεις, η κ. Κλίντον προσπάθησε να εξηγήσει ότι αυτά θα αποσκοπούν να δυσχεράνουν το έργο του επιτιθεμένου», λέει ο Τζόζεφ Νάι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η εικονική επίθεση που δέχθηκε το Πεντάγωνο στις αρχές του Ιανουαρίου, αλλά και η πραγματική επίθεση που υπέστη η Google, αποδεικνύουν ότι τα υπάρχοντα συστήματα διασφάλισης του Διαδικτύου είναι ανεπαρκή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.