Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Πιθανόν νεκρός ηγέτης Ταλιμπάν



Είχε αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών στο Πακιστάν

Reuters, A.P., AFP


ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Τον πιθανό θάνατο του Χακιμουλάχ Μεχσούντ, αρχηγού των Πακιστανών Ταλιμπάν, ανακοίνωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν έχουν ακόμη χειροπιαστές αποδείξεις. Η οργάνωση Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν, της οποίας ηγείτο ο Μεχσούντ, είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν την Τετάρτη.

Από τις 15 Ιανουαρίου υπήρχαν φήμες περί τραυματισμού ή και θανάτου του Μεχσούντ σε αμερικανική πυραυλική επίθεση στο Πακιστάν. Ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι νεκρός», αλλά ότι δεν μπορεί ακόμη να δώσει την τελική επιβεβαίωση.

Η έκρηξη βόμβας στο Κάτω Ντιρ, τμήμα της θεωρητικά «εκκαθαρισμένης» από Ταλιμπάν κοιλάδας Σουάτ του Πακιστάν, την Τετάρτη, προκάλεσε τους πρώτους θανάτους Αμερικανών στρατιωτικών στο Πακιστάν από το 1979, χρονιά που σημειώθηκε επίθεση πλήθους εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας.


Οι Αμερικανοί ένστολοι βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τα εγκαίνια σχολείου θηλέων που είχε καταστραφεί από τους Ταλιμπάν και είχε ανακαινιστεί με αμερικανικά χρήματα, όταν τινάχθηκαν στον αέρα μαζί με τουλάχιστον τρεις μαθήτριες και έναν Πακιστανό στρατιώτη. Ενώ η πακιστανική κοινή γνώμη στην πλειονότητά της δεν συμμερίζεται το μένος των Ταλιμπάν εναντίον της εκπαίδευσης των γυναικών και άρα θα καλωσόριζε τη συγκεκριμένη αποστολή, η αναπόφευκτη συζήτηση περί του τι ακριβώς κάνουν οι Αμερικανοί στο Πακιστάν δεν είναι προς όφελος των ΗΠΑ. Διαψεύδοντας Πακιστανούς αναλυτές, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών στην περιοχή δεν ήταν κρυφή.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», το πρόγραμμα αυτό έχει κόστος 400 εκατ. δολάρια, ενώ συνολικά την τελευταία δεκαετία οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει στο Πακιστάν 12 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά των Ταλιμπάν. Ευαίσθητο για την πακιστανική κοινή γνώμη είναι το ζήτημα των από αέρος βομβαρδισμών στο εσωτερικό του Πακιστάν, με χρήση μη επανδρωμένων αμερικανικών αεροσκαφών, οι οποίοι έχουν ενταθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι βομβαρδισμοί έχουν επιτύχει την εξολόθρευση σημαντικών στόχων, όπως του προηγούμενου ηγέτη των Πακιστανών Ταλιμπάν, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ, τον Αύγουστο 2009, αλλά έχουν οδηγήσει και σε απώλειες αμάχων.

Ενώ το εσωτερικό μέτωπο με τους Ταλιμπάν μαίνεται, κινητικότητα παρατηρείται στο εξωτερικό μέτωπο της διαμάχης του Πακιστάν με την Ινδία. Η Ινδία προσφέρθηκε χθες να ανοίξει εκ νέου διάλογο με το Πακιστάν, λιώνοντας τους πάγους που είχαν σχηματισθεί στις διμερείς σχέσεις μετά τις επιθέσεις εκπαιδευμένων στο Πακιστάν τρομοκρατών το 2008 στο Μουμπάι. Το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε την πρόταση η οποία ικανοποιεί και την Ουάσιγκτον, αφού αν το ανατολικό μέτωπο με την Ινδία κλείσει, το Πακιστάν θα μπορέσει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού.

Εκ παραλλήλου, το Πακιστάν προσφέρθηκε χθες να μεσολαβήσει ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν και προσέφερε τη συνδρομή του στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_05/02/2010_389626

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.