Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Προελαύνουν οι Ταλιμπάν


Των Eric Schmitt και Mark Mazzetti
The New York Times


Επιδεικνύοντας εντυπωσιακό βαθμό οργάνωσης και τόλμης, οι Ταλιμπάν αξιοποιούν τα κρησφύγετά τους εντός του πακιστανικού εδάφους για να συντηρήσουν την εκστρατεία βίας στο Βόρειο και το Δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων αξιωματούχων του Πενταγώνου.

Η προέλαση των Ταλιμπάν σε επαρχίες του Αφγανιστάν, όπου παλιότερα δεν ασκούσαν επιρροή, συνέπεσε με την προσπάθεια του προέδρου Ομπάμα να δώσει νέα ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα. Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν, υπό τον μουλά Ομάρ, που κρύβεται κοντά στην πακιστανική πόλη της Κουέτα, ευθύνεται άμεσα για το κύμα βίας που πλήττει μέχρι πρότινος ειρηνικές επαρχίες του Αφγανιστάν, απηχώντας τις απόψεις του στρατηγού Μακρίσταλ, που παρουσίασε σε έκθεσή του τους Ταλιμπάν ως πραγματική σκιώδη κυβέρνηση, έτοιμη να αρπάξει την εξουσία.

Η έκθεση του στρατηγού Μακρίσταλ αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν έχουν διορίσει «σκιώδεις» κυβερνήτες επαρχιών, εισπράττουν φόρους, έχουν θεσπίσει ισλαμικά δικαστήρια και πραγματοποιούν ετήσια επίσημη μελέτη των αμυντικών τους ικανοτήτων κάθε χειμώνα.




Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η ηγεσία των Ταλιμπάν στο Πακιστάν συνεχίζει να απολαμβάνει τη στήριξη στελεχών των μυστικών υπηρεσιών του Ισλαμαμπάντ και ειδικότερα της διαβόητης ISI. Η ISI υπήρξε άλλωστε «πάτρωνας» των Ταλιμπάν για περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι της πακιστανικής μυστικής υπηρεσίας αντιμετωπίζουν τον μουλά Ομάρ ως πολύτιμο σύμμαχο, που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος, εάν οι Αμερικανοί εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν στην τύχη του.

Οι Αμερικανοί βρίσκονται, όμως, ενώπιον δυσάρεστου διλήμματος: όσο περισσότερο η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον εκφράζει δημόσια τις αμφιβολίες της για το εύρος της εμπλοκής της στο Αφγανιστάν, τόσο η ISI θα συσφίγγει τις σχέσεις της με τους Ταλιμπάν, θέλοντας να διατηρήσει τις προσβάσεις της στο ισλαμικό αντάρτικο. Παρά τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ για την ανοχή του Πακιστάν, που επιτρέπει στους Ταλιμπάν να χρησιμοποιούν την Κουέτα ως προκεχωρημένη τους βάση, η κυβέρνηση διστάζει να κινηθεί εναντίον της ηγεσίας των ανταρτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.