Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Εκνευρισμός για τη START





ΠHΓH: ΑFP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O Λευκός Οίκος αρνείται κατηγορηματικά ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ρωσίας για την αντιπυραυλική ασπίδα επιβραδύνει την καίρια πυρηνική συμφωνία με τη Μόσχα.

Είχε προηγηθεί η οξεία κριτική της Μόσχας και ο ισχυρισμός ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη Ρωσία.

Ενα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας, ο Ομπάμα ελπίζει ότι η αντικατάσταση της συνθήκης START για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, η ισχύς της οποίας έχει εκπνεύσει αλλά και η συνεργασία της Μόσχας στο ζήτημα του Ιράν θα νομιμοποιήσει την απόφασή του για τοποθέτηση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων σε νέα βάση.

Την περασμένη Τρίτη, όμως, ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Νικολάι Μακάροφ, προκάλεσε εκνευρισμό στην Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας ότι οι συνομιλίες για τη START έχουν κολλήσει στο ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας.


Τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ο Λευκός Οίκος επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τις υπόνοιες για νέες ρωγμές στις σχέσεις των δύο πρώην ψυχροπολεμικών αντιπάλων.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε έγγραφο, στο οποίο παρουσιαζόταν ως βασική στρατιωτική απειλή η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να παγκοσμιοποιήσει τις λειτουργίες του κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Στον αντίποδα ο Ομπάμα, παρά την ασάφεια για τη θέση της Κίνας στη σχετική συζήτηση για επιβολή κυρώσεων σε βάρος του ΟΗΕ, εξέφρασε την ίδια ημέρα την ικανοποίησή του από τη ρωσική στάση.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.