Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο Μεντβέντεφ στο πλευρό των Παλαιστινίων

Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται την περιοχή της Μέσης Ανατολής

A.P., Reuters, AFP


ΡΑΜΑΛΑ. Ξεκάθαρη θέση υπέρ της Παλαιστινιακής Αρχής όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη πήρε χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο κ. Μεντβέντεφ, που πρωτοτύπησε μεταβαίνοντας οδικώς στην Ιεριχώ από το Αμμάν της Ιορδανίας, άφησε να εννοηθεί ότι το Κρεμλίνο θα στηρίξει ενδεχόμενη απόπειρα του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να εξασφαλίσει τη διεθνή αναγνώριση ενός ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Οχθη. Οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει στον κ. Αμπάς να αποφύγει την κατάθεση καταδικαστικού ψηφίσματος για τους εβραϊκούς εποικισμούς στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η αυτοκινητοπομπή του κ. Μεντβέντεφ ξεκίνησε από το διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν και εισήλθε στη Δυτική Οχθη από την ιστορική γέφυρα του Αλενμπαϊ με προορισμό τη στολισμένη στα χρώματα της Ρωσίας, αλλά και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ιεριχούς. Σχολιάζοντας την ασυνήθιστη διαδρομή του Ρώσου προέδρου, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έλεγαν χθες ότι δεν μπορούσαν να θυμηθούν την τελευταία φορά που ένας ξένος ηγέτης εισήλθε στη Δυτική Οχθη από το πέρασμα του Αλενμπαϊ. Ο αρχικός σχεδιασμός της επίσκεψης του κ. Μεντβέντεφ στην περιοχή προέβλεπε πρώτα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, και εν συνεχεία μετάβαση στη Δυτική Οχθη για συζητήσεις με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Εντούτοις, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών υποχρέωσαν τον Ρώσο πρόεδρο να αναβάλει την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ και να αναπροσαρμόσει εκτάκτως το πρόγραμμά του.

Στη διάρκεια της από κοινού συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση, ο κ. Αμπάς έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η ΕΣΣΔ ήταν από τα πρώτα κράτη που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης το 1988. Στο σημείο αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος διέκοψε τον Παλαιστίνιο ομόλογό του για να καταστήσει σαφές ότι η στάση της Μόσχας δεν έχει αλλάξει. «Η Ρωσία πήρε την απόφασή της πριν από πολλά χρόνια», δήλωσε ο κ. Μεντβέντεφ. «Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού σε ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», συνέχισε ο ίδιος. Ο κ. Μεντβέντεφ σχεδόν ευθυγραμμίστηκε με τις θέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και στο επίμαχο ζήτημα των εποικισμών. «Αν δεν ληφθεί μια λογική απόφαση από πλευράς της ισραηλινής κυβέρνησης στο ζήτημα της εποικιστικής δραστηριότητας, δεν θα υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

(19/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.