Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ισραήλ: Σύννομη η επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά


Σύννομος ήταν ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και η στρατιωτική επίθεση με στόχο ανθρωπιστικό στολίσκο, τον περασμένο Μάιο, αποφάνθηκε πριν από λίγο ισραηλινή ερευνητική επιτροπή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης της επιτροπής, την οποία διόρισε η κυβέρνηση και απαρτίζεται από τέσσερις ισραηλινούς, προκύπτει πως οι κρατικές δυνάμεις της χώρας έδρασαν στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής-κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εννέα τούρκοι ακτιβιστές-σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο όσο αφορά την εφαρμογή του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και τη νηοψία που επενέργησε κατά του στολίσκου, μετέδωσαν σήμερα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Δύο ξένοι παρατηρητές συμμετείχαν στην επιτροπή.

Χαιρετίζει την έκθεση ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα την έκθεση της επιτροπής Τέρκελ για την ακινητηποίηση και την επέμβαση στον στολίσκο που κατευθυνόταν στην Γάζα τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν.

«Οι στρατιώτες μας ενήργησαν για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και για να προστατεύσουν τη χώρα τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο του πρωθυπουργού.

Όμως και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ αναφερόμενος στην έκθεση της επιτροπής Τέρκελ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ είναι μια «νομοταγής χώρα». Τα πορίσματα της Επιτροπής Τέρκελ «αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ είναι μια νομοταγής χώρα που μπορεί να κάνει επιθεωρήσεις και η οποία σέβεται τα νόμιμα πρότυπα και τους κανόνες του διεθνούς συστήματος», δήλωσε ο Μπαράκ.

Το Υπουργείο Άμυνας επίσης υποστήριξε το δικαίωμα του ισραηλινού στρατού να «υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, και με κάθε τρόπο».

Ο Μπαράκ επίσης χαρακτήρισε τον διεθνή στολίσκο «προβοκάτσια» και αρνήθηκε ότι υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο των αγαθών.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (23/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.