Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Τουρκικά ΜΜΕ



Sabah
Προ των πυλών κρίση εμπιστοσύνης με την Ευρώπη


Στην ιστορική της επίσκεψη στην Κύπρο, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επαφές μόνο με το «Νότο», δεικνύοντας ότι δεν έχει σκοπό να κάνει σημαντικά βήματα για την επίλυση του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, σχολιάζει η συμπεριφορά της Merkel ήλθε ως υποστήριξη στο κρύο ντους του Γιώργου Παπανδρέου προς την τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εισέλθει στην ΕΕ όσο εξακολουθεί η κατοχή στην Κύπρο. Επιπρόσθετα στο άρθρο αναφέρεται ότι αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στη νέα συνάντηση Eroğlu-Χριστόφια στις 25 Ιανουαρίου η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα παγώσει. Σχολιάζεται επίσης ότι η δυσαρέσκεια της Τουρκίας προς την ΕΕ αυξάνεται διαρκώς.


Hurriyet

Ερωτηματικά για μη ολοκλήρωση της δίκης της Hizbullah


Ο πρωθυπουργός Ερντογάν από το Κατάρ για την υπόθεση των πρόσφατα αποφυλακισθέντων της τουρκικής Hizbullah. O πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε ότι την αποφυλάκιση αποφάσισε το δικαστικό σύστημα και όχι η κυβέρνηση και το ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί τόσο το πρωτοβάθμιο δικαστήριο όσο και το Εφετείο δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την διαδικασία μέσα σε μια δεκαετία. Ο κ Ερντογάν πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί με προσωπικό τόσο το Εφετείο όσο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ επεσήμανε ότι παρά τον φόρτο εργασίας θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα στην υπόθεση συμμεριζόμενος έτσι υπαινιγμούς ότι σκοπίμως το Εφετείο καθυστέρησε την ολοκλήρωση της δίκης ώστε να αποφυλακισθούν οι υπόδικοι και να δημιουργήσει έτσι προβλήματα στην κυβέρνηση. «Στην δική μου υπόθεση οι δικαστές στην Άγκυρα έφεραν σε μια μέρα τον φάκελο μου από το Ντιγιάρμπακιρ και έκλεισαν την υπόθεση για να μπλοκάρουν την συμμετοχή μου στις εκλογές» υπογράμμισε ο Ερντογάν συμπληρώνοντας ότι η ίδια ταχύτητα και σπουδή θα μπορούσε να επιδειχθεί και στην περίπτωση των υπόπτων της Hizbullah


Ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών

Η υπ. αρ. 11 ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Τ/ΥΠΕΞ από σήμερα 12 Ιανουαρίου 2011 έχει ως εξής: // Στις ειδήσεις που είχαν απήχηση στον τύπο αναφορικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ στις 11 Ιανουαρίου 2011 στην Νότια Κύπρο, παρατηρήθηκε πως υπήρξαν κάποιες διατυπώσεις της αναφορικά με την Τ/κ και Ε/κ πλευρά ενώ συνεχίζεται το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων στο νησί, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παρατηρείται ότι οι διατυπώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ που είχαν απήχηση στον τύπο πηγάζουν από μια λανθασμένη ενημέρωση ή από μια λανθασμένη εντύπωση. Η τουρκική πλευρά, κατέβαλε την ανώτατη δυνατή προσπάθεια για μια ουσιαστική λύση στο συνεχιζόμενο χρονοδιάγραμμα και συνεχίζει να καταβάλλει. Στην πρόοδο που εξασφαλίστηκε μέχρι σήμερα στο χρονοδιάγραμμα, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι έντονες προσπάθειες της Τ/κ πλευράς και από την τουρκική πλευρά παρουσιάστηκαν νέες και δημιουργικές ιδέες και προτάσεις, οι οποίες εκτιμήθηκαν και από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην τελευταία έκθεσή του που εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2010 επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την εποικοδομητική συμπεριφορά της Τ/κ πλευράς. Ενώ η κατάσταση είναι αυτή, βάζει σε σκέψεις το γεγονός ότι μια προέχουσα χώρα της ΕΕ η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, η οποία είναι και προσωρινό μέλος στο ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, προέβη σε μια τέτοια δήλωση, έχοντας ενημέρωση μόνο από την Ε/κ πλευρά αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ έδειξαν για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα και την σημασία της επαφής και με τις δύο πλευρές στην Κύπρο. Από την άλλη, η λανθασμένη ενημέρωση της Διεθνούς Κοινότητας από την Ε/κ πλευρά και η λανθασμένη κατεύθυνση που τους δίνει, ενώ η ίδια μέχρι σήμερα βραδυπορεί στις διαπραγματεύσεις και καθυστερεί την λήψη αποφάσεων, οδηγεί για μια ακόμη φορά στην αναγκαιότητα διερεύνησης της ειλικρίνειας της, όσον αφορά τον στόχο για μια ουσιαστική λύση. Είναι ολοφάνερο ότι η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία κατά το παρελθόν με δηλώσεις είχε πει πως ήταν λάθος η μονόπλευρη ένταξη της Ε/κ πλευράς στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού, τώρα εξαπατήθηκε όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα συνομιλιών. Η αξιότιμος Μέρκελ, έχουμε την γνώμη ότι, θα είναι ωφέλιμο το ταχύτερο δυνατό να ενημερωθεί σχετικά με το χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων Κύπρου, από τις ενδιαφερόμενες πηγές και πρώτα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Zaman

Επιμένουν να συνδέεται η ευρωπαϊκή πορεία της ΕΕ με το Κυπριακό

Αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού σε απάντηση των δηλώσεων Davutoğlu το Σάββατο, ότι «κανείς δεν πρέπει να πιέζει την Τουρκία να επιλέξει μεταξύ της συμμετοχής της στην ΕΕ και της Κύπρου». Ο Κυπριανού, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δήλωσε την Κυριακή σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι «όχι μόνον δεν θα δεχθούμε να εισέλθει η Τουρκία στην ΕΕ αλλά επιπλέον θα μπλοκάρουμε οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ούτε θα επιτρέψουμε στην η Τουρκία να εκβιάσει την είσοδό της στην ΕΕ σε αντάλλαγμα για το Κυπριακό. Είναι υποκριτικό εκ μέρους της Τουρκίας να ομιλεί περί διεθνούς δικαίου όταν το παραβιάζει κατάφωρα κατέχοντας εδάφη ενός κράτους μέλους της ΕΕ και του ΟΗΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.