Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα Οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου




Σωτήρης Παπαδόπουλος
Έντονο γαλλικό ενδιαφέρον για τα υπόλοιπα Οικόπεδα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Υπάρχει έντονο παρασκήνιο το οποίο έχει φτάσει μέχρι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασίνης συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη και τον ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις τον κυπριακό ενεργειακό χάρτη. Η Γαλλική κυβέρνηση, μέσω του Γάλλου Πρέσβη θέλησε να ενημερωθεί για τις σκέψεις που υπάρχουν τόσο για το Οικόπεδο 12 αλλά και για το πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης.
Ήδη φαίνεται πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την εταιρία Τοτάλ. Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες η εταιρία έχει αγοράσει τρεις φορές σεισμικά δεδομένα για τα υπόλοιπα οικόπεδα και φαίνεται πως από την απόλυτη απαξίωση που έδειχνε αρχικώς η εταιρία να πέρασε στο πολύ σοβαρό ενδιαφέρον.

Αρμόδιες πηγές, ανέφεραν στο Σίγμα, ότι η Τοτάλ θα υποβάλει πρόταση και μάλιστα σύντομα. Την ίδια ώρα, η περίφημη πλατφόρμα με το 3ο τρυπάνι θα φτάσει στο λιμάνι της Λεμεσού στις 3 με 5 Φεβρουαρίου. Αυτό το τρυπάνι θα χρησιμοποιηθεί από την Noble για εξεύρεση πετρελαίου. Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει και ο χορός των ενεργειακών συνομιλιών Ελλάδας και Ισραήλ. Εξάλλου, το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Έλληνας Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, σε συνέντευξη του στο Ρόϊτερς. Τα ευρήματα στο Λεβιάθαν έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα, με το Ισραήλ να ψάχνει πια τον δρόμο για να μπει στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε βάθος την περασμένη βδομάδα κατά την επίσκεψη Λίμπερμαν στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι «Αυτό που προσπαθούμε τώρα να δούμε είναι πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει η Ελλάδα ως κέντρο διαμετακομιστικό και παροχής υπηρεσιών, εφόσον αποτελεί φυσική δίοδο προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη». Ο κ. Παμπούκης τόνισε ωστόσο, ότι έχουν γίνει μόνο διερευνητικές συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν.
Έχει, επίσης ήδη ανακοινωθεί ότι το Ισραήλ συζητά πιθανή συνεργασία με την Κύπρο στον χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο Έλληνας Υπουργός προσέθεσε δε, ότι έχει διοριστεί συντονιστής της Ελλάδας για τις σχέσεις με το Ισραήλ.
http://www.sigmalive.com/news/local/348482

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.