Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Βελτιώνεται η κατάσταση ασφάλειας στην Τυνησία



Εκλογές εντός 60 ημερών προβλέπει το σύνταγμα.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μειώνεται κατά μια ώρα από σήμερα λόγω «βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

«Λόγω βελτίωσης της κατάστασης ασφαλείας, αποφασίστηκε να χαλαρώσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία από σήμερα ορίζεται από τις 18:00 τοπική ώρα ως τις 05: τοπική ώρα. Μέχρι σήμερα η απαγόρευση ίσχυε από τις 18:00 ως τις 06:00 τοπική ώρα.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι παραμένουν τα άλλα μέτρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δηλαδή η απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των τριών ατόμων στους δρόμους και η εντολή που έχει δοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν όποιον δε σταματάσει σε ελέγχους.

Συνελήφθη ο επικεφαλής ασφαλείας του Μπεν Αλι


Ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, συνελήφθη με ένταλμα της τυνησιακής δικαιοσύνης, η οποία τον κατηγορεί ως υπεύθυνο για τις πρόσφατες βιαιότητες κατά του λαού της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη πηγή στην Τύνιδα.

Η ίδια πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας, ΤΑΡ, ότι ο συλληφθείς, άνθρωπος κλειδί του πρώην καθεστώτος, βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ταραχές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Πολλές μαρτυρίες αποδίδουν τις λεηλασίες και τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών, κυρίως στην Τύνιδα και τα περίχωρά της, σε μέλη του προσωπικού ασφαλείας του Μπεν Αλι με σκοπό να προκληθεί χάος το οποίο θα ευνοούσε την επιστροφή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία.

Στην πόλη Ρεγκέμπ της κεντροδυτικής Τυνησίας, ο στρατός διέλυσε χωρίς βία σήμερα διαδήλωση 1.500 ατόμων που ζητούσαν μια πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα, ενώ στην Τύνιδα ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι διεξάγει συνομιλίες με τα πολιτικά κόμματα για το σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης.

Την αλληλεγγύη του στο λαό της Τυνησίας εξέφρασε σήμερα ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «περιφρούρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας» της χώρας.

Με ανακοίνωσή του στη Τζέντα, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης εκφράζει «την ελπίδα ότι η Τυνησία θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση με την αλληλεγγύη και την ενότητα του λαού της».

Ανησυχία για την κατάσταση στην Τυνησία εξέφρασε το Ιράν.

«Διατηρούμε καλές σχέσεις με τη χώρα αυτή και ελπίζουμε ότι τα αιτήματα του λαού της Τυνησίας θα ικανοποιηθούν με ειρηνικά και όχι με βίαια μέσα», τόνισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δε δίνουν καμία πληροφορία σχετικά με τη διαμονή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας.

Σε ανακοίνωσή της, προχθές, η σαουδαραβική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «δέχθηκε τον πρόεδρο Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι και την οικογένειά του λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στην Τυνησία».

Ανταλλαγή πυρών μπροστά από την έδρα κόμματος


Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε σήμερα στη Τύνιδα, μπροστά από την έδρα κόμματος της αντιπολίτευσης της Τυνησίας, του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP) και πολλά άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων δυο ξένοι υπήκοοι, δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος.

Μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι ήταν κρυμμένοι σε κτίριο κοντά στην έδρα του ΡDP άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών που ερευνούσαν ένα ταξί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κόμματος, οι επιβάτες του ταξί, το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στην έδρα του κόμματος, ήταν οπλισμένοι. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές σποραδικά πυρά ακούγονται σήμερα το απόγευμα στην Τύνιδα, το κέντρο της οποίας είναι έρημο, με εξαίρεση την ισχυρή αστυνομική παρουσία. Τα πυρά ανταλλάσσουν άτομα κρυμμένα σε κτίρια και αστυνομικοί.

Δύο από τους ύποπτους που αντάλλαξαν πυρά μπροστά από την έδρα κόμματος της αντιπολίτευσης της Τυνησίας, του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP) στο κέντρο της Τύνιδας έχουν σουηδικά διαβατήρια, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένας Τυνήσιος αστυνομικός έδειξε σε έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς το εξώφυλλο των δύο σουηδικών διαβατηρίων.

Σύλληψη ανιψιού του Μπεν Αλι

Ενας ανιψιός του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας, ο Καΐς Μπεν Αλι, συνελήφθη τη νύχτα από το στρατό στην πόλη Μσάκεν της κεντρικής χώρας, μαζί με δέκα ακόμα άτομα που «πυροβολούσαν αστυνομικά οχήματα», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Ενα μέλος της ομάδας αυτής που τις νύχτες άνοιγε πυρ εναντίον αστυνομικών οχημάτων, σκοτώθηκε από πυρά στρατιωτών, δήλωσαν δυο μάρτυρες, ο ένας εκ των οποίων είναι γιατρός, που διαβεβαίωσε ότι αναγνώρισε τον Καΐς Μπεν Αλι μεταξύ των συλληφθέντων.

Μετά την πτώση του προέδρου Μπεν Αλι, πολλά επεισόδια βίας σημειώνονται τις νύχτες από ενόπλους πολιτοφύλακες σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στην Τύνιδα, τα οποία αποδίδονται σε ανθρώπους του πρώην προέδρου.

Σήμερα συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Μπεν Αλι, ο στρατηγός Αλί Σεριάτι με την κατηγορία ότι ήταν επικεφαλής ομάδας που υποκινούσε τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών ώστε να προκληθεί χάος και να διευκολυνθεί η επιστροφή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου.

Τυνησία-Τραγωδία και μεγάλη απώλεια ο θάνατος του γάλλου φωτορεπόρτερ στην Τύνιδα-ΕΡΑ

«Τραγωδία» ο θάνατος του Γάλλου φωτορεπόρτερ

Ως «τραγωδία και μεγάλη απώλεια», χαρακτήρισε σήμερα ο Γεργκ Σίρενμπεκ, διευθύνων σύμβουλος του European Pressphoto Agency (ΕΡΑ), το θάνατο του Γάλλου φωτορεπόρτερ Λικά Μπεμπρούκ Ντολέγκα, σήμερα, στην Τύνιδα. Ο 32χρονος φωτορεπόρτερ τραυματίστηκε στο κεφάλι από δακρυγόνο που ερρίφθη από μικρή απόσταση, την Παρασκευή, στην Τύνιδα, ενώ κάλυπτε τις συγκρούσεις ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία.

Αμέσως μετά τον τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε τη νύχτα και το Σάββατο το πρωί τέθηκε σε τεχνητό κώμα. Ποτέ όμως δε συνήλθε. Υπέκυψε σήμερα το πρωί σε ηλικία 32 ετών.

Ο άτυχος φωτορεπόρτερ είχε αρχίσει να εργάζεται για το ΕΡΑ τον Απρίλιο του 2006 ως freelance φωτορεπόρτερ στη Γαλλία. Το πλήρες όνομά του ήταν Λικά Μεμπρούκ Φον Ζαμπιένσκι, αλλά στους φίλους και τους συναδέλφους του ήταν γνωστός με το όνομα Λικά Ντολέγκα. Ηταν ένα παθιασμένος φωτορεπόρτερ, ένας αγαπημένος γιος και φίλος και η σκέψη μας είναι αυτή τη στιγμή είναι κοντά στην οικογένειά του, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΡΑ.

Επικεφαλής της χώρας ο πρόεδρος του κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τυνησίας Φουέντ Μεμπαζάα, ορίστηκε το Σάββατο προσωρινός πρόεδρος της χώρας από το Συνταγματικό Συμβούλιο, γεγονός που αποκλείει το ενδεχόμενο επιστροφής στην προεδρία του Ζίνε Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος διέφυγε στη Σαουδική Αραβία. Μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Μεμπαζάα ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκανουτσί να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι βάσει του συντάγματος ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου και όχι ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνει προσωρινά καθήκοντα προέδρου της χώρας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι βάσει του συντάγματος πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το αργότερο εντός 60 ημερών από σήμερα.

Άνοιξαν ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας


Ο εναέριος χώρος και τα αεροδρόμια της Τυνησίας άνοιξαν για τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, μια ημέρα μετά τη ματαίωση πολλών πτήσεων.

«Η υπηρεσία για την πολιτική αεροπορία και τα αεροδρόμια ανακοινώνει ότι ο εναέριος χώρος της Τυνησίας και όλα τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά, αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε από ορισμένα ΜΜΕ», μετέδωσε το πρακτορείο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AP (16/01/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.