Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

WikiLeaks: Ανησυχία Σουηδών υπουργών για τους Ιρακινούς μετανάστες

Δύο Σουηδοί υπουργοί εξέφρασαν ανησυχία για την εισροή μεταναστών από το Ιράκ, το 2007.

Δύο Σουηδοί υπουργοί εξέφρασαν ανησυχία για την εισροή μεταναστών από το Ιράκ, το 2007, στη διάρκεια των συνομιλιών τους με Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα σουηδικής εφημερίδας, επικαλούμενο αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ενώ η Σουηδία ετοιμαζόταν για να δεχτεί αιτούντες άσυλο, υπήρχε ανάγκη για μία «συμφωνία επιστροφής» με το Ιράκ που αφορούσε τους πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονταν, είπαν οι υπουργοί, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων δημοσιεύεται από την εφημερίδα Svenska Dagbladet. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Ιράκ, τον Σεπτέμβριο του 2007, ο υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ και ο Τομπάϊας Μπίλστρομ, υπουργός Μετανάστευσης και πολιτικής ασύλου, συναντήθηκαν με ιρακινούς αξιωματούχους και αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο Μπιλτ και ο Μπίλστρομ εξέφρασαν την ανησυχία τους γιατί πολλοί μετανάστες που είχαν ζητήσει άσυλο στη Σουηδία μετά το 2003 ήταν «περισσότερο δύσκολο να αφομοιωθούν». Οι λόγοι ήταν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν εξαθλιωμένοι, αμόρφωτοι ή δεν γνώριζαν επαρκώς τη γλώσσα και δεν είχαν τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα.

Το Ιράκ και η Σουηδία στις αρχές του 2008 κατέληξαν σε συμφωνία επαναπατρισμού, η οποία όριζε ότι οι ιρακινοί, των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονταν, θα έπρεπε εθελοντικά να επιστρέψουν στο Ιράκ. Την ασφάλειά τους θα εγγυάτο η Βαγδάτη.

Η Σουηδία το 2007 ανέμενε περίπου 20.000 πρόσφυγες από το Ιράκ και περίπου τρεις στις τέσσερις αιτήσεις ενδεχομένως να γίνονταν δεκτές, είπε ο Μπιλτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Το 2007 βρίσκονταν περίπου 100.000 ιρακινοί στη Σουηδία, μία χώρα με εννέα εκατομμύρια κατοίκους.

Ο Μπιλτ και ο Μπίλστρομ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα φέρεται ότι είπαν. Ωστόσο, η Μποντίλ Σεμπάλος των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων, δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Συνταγματική Επιτροπή του κοινοβουλίου να τους καλέσει να απολογηθούν.

«Η κυβέρνησή μας έχει ασχοληθεί πολύ με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αυτό τα παραβιάζει», είπε η Σεμπάλος στο τηλεοπτικό δίκτυο TV4, προσθέτοντας ότι οι αιτήσεις για άσυλο ήταν προσωπικές και δεν βασίζονταν στο αν ήταν εύκολο να αφομιωθεί κάποιος».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.