Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πρωτοφανής διαδήλωση στο Κάιρο, με αίτημα την παραίτηση Μουμπάρακ

A.P., Reuters, AFP

ΚΑΪΡΟ. Η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων δεκαετιών διοργανώθηκε χθες στο Κάιρο, με αίτημα την παραίτηση του διά βίου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ μικρότερες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα και σε άλλες αιγυπτιακές πόλεις. Οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση, ενώ ξυλοκόπησαν διαδηλωτές με κλομπ.

Οι διαδηλωτές, που είχαν οργανωθεί μέσω Ιντερνετ, κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Εξω!», κατ’ αναλογίαν του συνθήματος «Degage!» (δίνε του!) που φώναζαν οι Τυνήσιοι στις διαδηλώσεις για την ανατροπή του Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι. Η εκδίωξη του Τυνήσιου δικτάτορα Μπεν Αλι από τα οργισμένα πλήθη στις 14 Ιανουαρίου, ύστερα από έναν μήνα αιματηρών διαδηλώσεων, έχει προξενήσει τριγμούς στα απολυταρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου.

Τα πανό των Αιγύπτιων διαδηλωτών έγραφαν «Η Τυνησία είναι η λύση» και «Ζιν ελ Αμπιντίν! Ποιος είναι ο επόμενος;». Η 25η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως «ημέρα της αστυνομίας» και είναι από τα βασικά στηρίγματα του καθεστώτος. Η έκκληση να μετατραπεί η 25η Ιανουαρίου σε «ημέρα οργής» διατυπώθηκε πρώτα από τη φιλοδημοκρατική νεανική οργάνωση «6η Απριλίου», ενώ η σχετική ιστοσελίδα στο Facebook απέκτησε 87.000 «φίλους». Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη ομάδα στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι δεν επρόκειτο να λάβει επισήμως μέρος στη διαδήλωση αλλά ότι ενθάρρυνε τα μέλη της να συμμετάσχουν σε ατομική βάση.

Η αστυνομία εμφανίστηκε στην αρχή συγκρατημένη, επιτρέποντας στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία, πράγμα σπάνιο για τα δεδομένα της βίαιης αιγυπτιακής καταστολής. Καθώς όμως τα πλήθη με τις αιγυπτιακές και τυνησιακές σημαίες κατέκλυζαν την κεντρική πλατεία Ταχρίρ, ξεκίνησε η ρίψη δακρυγόνων και νερού υπό πίεση. Ομάδες διαδηλωτών που επιχειρούσαν να φθάσουν στον τόπο της κεντρικής διαδήλωσης υπέστησαν ξυλοδαρμούς, ενώ η ιστοσελίδα Τwitter, που ενημέρωνε λεπτό προς λεπτό τους διαδηλωτές για τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων, σταμάτησε το απόγευμα να λειτουργεί.

Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες στην Τυνησία με αίτημα την πλήρη κάθαρση και την αποχώρηση της μεταβατικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.