Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ιρανικά «πυρά» κατά των ΗΠΑ για κυβερνοεπίθεση

Ο Ιρανός διαπραγματευτής Σ.Τζαλιλί δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ευθύνονται για μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά Σαΐντ Τζαλιλί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Σύμφωνα με τον Τζαλιλί, μια ιρανική έρευνα επέτρεψε να διαπιστωθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε μια κυβερνοεπίθεση, η οποία έπληξε τον Νοέμβριο τις ιρανικές συσκευές φυγοκέντρησης που παράγουν το εμπλουτισμένο ουράνιο.

«Είδα έγγραφα» που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ μετείχαν σε μια κυβερνοεπίθεση χρησιμοποιώντας τον ιό Stuxnet. Στόχος της επίθεσης ήταν να καθυστερήσει την πρόοδο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τόνισε. Ωστόσο, η επίθεση δεν προκάλεσε μεγάλη ζημιά, είπε ο ιρανός αξιωματούχος σε αντίθεση με όσα είχαν μεταδώσει τα μέσα ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ είναι επίσης αδύναμες και ευάλωτες» στις κυβερνοεπιθέσεις, προειδοποίησε ο Τζαλιλί.

Το Σάββατο, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times έγραφε ότι οι ισραηλινές και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν συνεργαστεί στην ανάπτυξη του ιού Stuxnet για την πρόκληση δολιοφθοράς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ και ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα υπό το πρόσχημα της εκπόνησης ενός πυρηνικού προγράμματος για μη στρατιωτική χρήση, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

Ο Ιρανός διαπραγματευτής εξέφρασε αισιοδοξία για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και της ομάδας 5+1 για τα πυρηνικά του Ιράν, οι οποίες θα επαναληφθούν στο τέλος του μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (18/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.