Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζεται η κρίση στην Αίγυπτο

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό την πίεση των αναταραχών στις μεγάλες πόλεις της χώρας . Παραμένει στη θέση του ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ορκίστηκε αντιπρόεδρος, και πρωθυπουργός ο υπουργός Αεροπορίας, στρατηγός Αχμάντ Σαφίκ. Στρατός και αστυνομία προσπαθούν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις με δακρυγόνα και πυρά.


Ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμάντ Σαφίκ διορίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά από διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμάντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.

Με την απόφαση αυτή ο Μουμπάρακ προσπαθεί να κατευνάσει την οργή του πλήθους που συνεχίζει να διαδηλώνει στο κέντρο του Καΐρου καθώς απ' ότι φαίνεται ο Σουλεϊμάν είναι αποδεκτός από τον κόσμο και από τον στρατό καθώς από εκεί προέρχεται αλλά και ενδεχομένως και από την διεθνή κοινότητα καθώς ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων εκ μέρους της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.

Ο αντικαθεστωτικός Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κάλεσε εκ νέου σήμερα τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση για το καλό της χώρας.

Επισήμανε δε ότι ο διορισμός από τον κ. Μουμπάρακ ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι αρκετές ούτε ικανοποιητικές κινήσεις.

Δυο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ο Σουλεϊμάν είναι από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μουμπάρακ και είναι σημαντικό για τον εκάστοτε πρόεδρο στην Αίγυπτο να μπορεί να ορίζει εκείνος την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και αυτό το προνόμιο δεν θέλει να το χάσει ο Μουμπάρακ οποιαδήποτε και εάν είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Ο Μουμπάρακ κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου προτού διοριστεί πρόεδρος της Αιγύπτου.

Για πρώτη φορά φαίνεται να υποδηλώνεται η πιθανή ύπαρξη ενός σχεδίου διαδοχής του Μουμπάρακ, αλλά και το γεγονός ότι ο γιος του Αιγύπτιου προέδρου δεν είναι πιθανό να τον διαδεχθεί.

Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο Μουμπάρακ, 82 ετών, δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο, αν και αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο παρελθόν ότι θα είναι υποψήφιος.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την ορκομωσία του Σουλεϊμάν, ενώ το πρακτορείο Mena μετέδωσε ότι: «Ο υπουργός Ομάρ Σουλεϊμάν ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν οι διαδηλωτές σε αυτή την κίνηση που διατηρεί τον έλεγχο του κράτους στα χέρια του στρατού. «Είναι σαν τον Μουμπάρακ, δεν υπάρχει αλλαγή», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Ρόιτερς.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς «να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά», πιέζοντας για πολιτικές μεταρρυθμίσεις μετά την απόφαση του Μουμπάρακ να διορίσει νέα κυβέρνηση.

Χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 16:00 (ώρα Ελλάδας και Αιγύπτου) και τις προειδοποιήσεις του στρατού ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο.
Διαδηλωτές βρίσκονταν στο κεντρικό Κάιρο, όπου παραμένουν τα οχήματα του στρατού, αλλά και στην Αλεξάνδρεια. «Δεν μοιάζει με απαγόρευση κυκλοφορίας, βλέπω χιλιάδες να διαδηλώνουν δίπλα μου», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας από την Αλεξάνδρεια στο Ρόιτερς.
Μάχες μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φυλακισμένων
Μάχες ξέσπασαν αργά σήμερα μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Αμππου Ζααμπάλ βορείως του Καίρου, έγινε γνωστό από πηγές ασφαλείας.
Κανείς από τους κρατούμενους δεν κατάφερε να δραπετεύσει αλλά οκτώ εξ αυτών σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν στις μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν σήμερα από το λαό να προστατευθεί από τις λεηλασίες σε ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση. Οι ένοπλες δυνάμεις «ζητούν από τον αιγυπτιακό λαό να προστατεύσει το κράτος, την Αίγυπτο, να προστατευθεί» από τις λεηλασίες, αναφέρει η ανακοίνωση.
Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, την ώρα που η αστυνομία ήταν απούσα, όπως μεταδίδει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Δεν υπάρχει πια αστυνομία, οι ληστές έχουν αποδράσει από τις φυλακές. Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο στη ζωή μου», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων. Ένα κατάστημα της γαλλική αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε νωρίτερα σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.
«Αιγύπτιοι πολίτες προσπάθησαν να τους αποτρέψουν με τη συνδρομή της τουριστικής αστυνομίας, όμως κάποιοι κατάφεραν να μπουν από πάνω και κατέστρεψαν δύο μούμιες», δήλωσε ο Χαουάς.
Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα από την αστυνομία όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου στο Κάιρο, όπως δήλωσαν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας στο Ρόιτερς.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την αστυνομία που άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους. Δεν έχει διευκρινιστεί αν χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά.
Έξω από το υπουργείο το πλήθος προσπαθούσε να πυρπολήσει κυβερνητικά αυτοκίνητα.
Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμες χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και πυροβόλησαν στο αέρα προσπαθώντας να απωθήσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλλουν σε κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας σε ένα προάστιο του Καΐρου, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.
Οι διαδηλωτές, που προσπαθούσαν χρησιμοποιώντας μαδέρια να εισβάλουν στο κτίριο που τυπώνει χρήματα, τράπηκαν σε φυγή μόλις είδαν τα άρματα μάχης να πλησιάζουν και άκουσαν τους πυροβολισμούς.

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση

Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέντ Ναζίφ, ύστερα από εντολή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η παραίτηση των υπουργών και του πρωθυπουργού, έρχεται ύστερα από μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του 82χρονου προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις και την παύση της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, επέστρεψε από την Ουάσικγτον στο Κάιρο και ο αρχηγός του στρατού, Σαμί Ενάν, διακόπτοντας το επίσημο ταξίδι που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ.

Τα άρματα μάχης παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου

Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.

Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.

Έχει επίσης επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το ίντερνετ παραμένει ανενεργό προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται το πως το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.

Αυτό που κάνει εντύπωση αυτή την ώρα είναι ότι σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας η αστυνομία είναι απούσα. Και ο κόσμος είναι αυτός που τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο είχε αναλάβει την διευθέτηση της κυκλοφορίας στους δρόμους καθώς απλοί πολίτες παίζουν το ρόλο του τροχονόμου.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η ανακοίνωση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης από τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ ο οποίος προσπάθησε χθες με τηλεοπτικό του διάγγελμα να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα του κόσμου και θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις με πρωταρχικό σκοπό την καταπολέμηση της ανεργίας.

Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές των πλουσίων προαστίων του Καίρου προστατεύοντας τους πολίτες που ζουν εκεί. Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί και πέριξ όλων των μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων της αιγυπτιακή πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις.

Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες

Τριάντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και των ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές από το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας.

Χθες Παρασκευή 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ένας στη Γκίζα κοντά στην πρωτεύουσα, 3 στο λιμάνι Σάιντ, 8 στην Αλεξάνδρεια, 12 στο Σουέζ και 2 στη Μανσούρα.

Εξάλλου 1.900 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες, ανάμεσά τους περίπου 500 αστυνομικοί, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο απολογισμός των τραυματιών από την Τρίτη ανέρχεται σε 2.500, από τους οποίους 1.000 είναι αστυνομικοί, είχαν δηλώσει νωρίτερα ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφάλειας.

Πλησιάζει τους εκατό ο αριθμός των νεκρών σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου ο αριθμός των νεκρών σε όλη τη χώρα από την Τρίτη φτάνει τους 48.

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς που βασίζεται τις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός, ενώ, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου.

Περίπου 68 θάνατοι έχουν αναφέρθηκαν στο Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων. Νωρίτερα, πηγές των δυνάμεων ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι τουλάχιστον 6 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός, είχαν χάσει τη ζωή τους.

Σήμερα ιατρικές πηγές δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε όλη την Αίγυπτο, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν πόσοι από αυτούς είναι διαδηλωτές και πόσοι αστυνομικοί.

Από τη μεριά του το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απολογισμό των ανταποκριτών του.

Το αλ Τζαρίρα προσθέτει ότι επίσημες πηγές επιβεβαιώνουν το θάνατο 27 ανθρώπων στο Σουέζ, ενώ 23 σκοτώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.

Τρεις αστυνομικοί νεκροί από διαδηλωτές στην Κρατική Ασφάλεια στη Ράφα

Διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.

Μπαραντέι: Ο πρόεδρος Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει»

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ «πρέπει να φύγει», δήλωσε σήμερα ο Αιγύπτιος αντιφρονών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι σε συνέντευξή του στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, την ώρα που στην Αίγυπτο συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Θα κατέβω σήμερα (Σάββατο) στο δρόμο μαζί με τους συναδέλφους μου για να συμβάλλω στον ερχομό της αλλαγής και για να δηλώσω στον πρόεδρο Μουμπάρακ ότι πρέπει να φύγει», δήλωσε στο France 24 ο ΕλΜπαραντέι πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος το 2005 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Ο πρόεδρος Μουμπάρακ δεν έχει καταλάβει το μήνυμα του αιγυπτιακού λαού. Ο λόγος του ήταν εντελώς παραπλανητικός. Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι την πτώση του καθεστώτος», πρόσθεσε.

«Οταν ένα καθεστώς συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο και ανοίγει τα κανόνια νερού εναντίον κάποιου που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αυτό δείχνει ότι πρόκειται για την αρχή του τέλους του καθεστώτος και ότι είναι ώρα να αποχωρήσει», επεσήμανε αναφερόμενος στις χθεσινές διαδηλώσεις στο Κάιρο στις οποίες συμμετείχε ο ΕλΜπαραντέι.

Την Πέμπτη ο ΕλΜπαραντέι δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Μουμπάρακ. «Αν ο λαός επιθυμεί να ηγηθώ της αλλαγής, τότε δεν θα τον απογοητεύσω», είχε δηλώσει, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο της Βιέννης την ώρα που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το Κάιρο.

«Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αποχώρηση του Μουμπάρακ»

Ο σουνίτης κληρικός σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι δήλωσε σήμερα ότι μόνο η αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση στην Αίγυπτο και ζήτησε από τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει «την επανάστασή του» ειρηνικά, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

«Συμβουλεύω τον πρόεδρο Μουμπάρακ να φύγει, να εγκαταλείψει την Αίγυπτο (...) Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αποχώρηση του Μουμπάρακ»», δήλωσε ο αλ Καρντάουι ο οποίος ηγείται της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων και είναι ένας από τους πνευματικούς ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

«Μουμπάρακ φύγε, δείξε έλεος σε αυτό το λαό και φύγε προτού η καταστροφή επεκταθεί στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.

«Σε συμβουλεύω να διδαχθείς από τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι (τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας). Δεν επιθυμώ να κριθείς από το λαό, αλλά από ένα δικαστήριο», επεσήμανε ο αλ Καρντάουι. «Θέλω να φύγεις (...) διοικείς εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε.

Από τον αιγυπτιακό λαό ζήτησε εξάλλου να «συνεχίσει την επανάστασή του», όμως προειδοποίησε «κατά των επιθέσεων εναντίον των θεσμών του κράτους». «Η επανάσταση πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα», επεσήμανε ο αλ Καρντάουι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζητά ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της «σε μία ειρηνική εξέγερση» και ζήτησε το διορισμό «μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Εξάλλου κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Καΐρου αύριο Κυριακή, αλλά και οι τράπεζες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης το χρηματιστήριο έκλεισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το χρηματιστήριο του Καΐρου έκλεισε την Πέμπτη με πτώση μεγαλύτερη του 10%, έπειτα από μία πτώση 6% την Τετάρτη. Κανονικά το χρηματιστήριο είναι κλειστό την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγει την Κυριακή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AP και AFP (29/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.