Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η Ρωσία απάντησε επικυρώνοντας τη συνθήκη START 3


Μόσχα. Του Πάνου Ιγνατίου


Η νέα συνθήκη για την μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών START 3 ανάμεσα στη Ρωσία και τις Η. Π. Α επικυρώθηκε και από τις δυο χώρες. Απομένει τώρα οι πρόεδροι των χωρών να ανταλλάξουν τα επικυρωμένα έγγραφα της Γερουσίας αλλά και της κρατικής Δούμας που προχώρησε στην επικύρωση μετά από τρείς αναγνώσεις της συνθήκης με έντονες διαφωνίες για το έγγραφο όπως είχε διαμορφωθεί από τους Αμερικανούς συναδέλφους. Ωστόσο αμέσως μετά την επικύρωση στη Δούμα οι Ρώσικες ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατασκευή ενός φοβερού πυραυλικού συστήματος του μέλλοντος.

Καλύτερη εμπιστοσύνη

Για την προετοιμασία της συνθήκης χρειάστηκαν όλα κι όλα δυο χρόνια και η απόφαση για την επεξεργασία της είχε ληφθεί την 1η Απριλίου 2009 στο Λονδίνο. Η συμφωνία υπογράφηκε από τους δυο προέδρους Μπάρακ Ομπάμα και Δμίτρι Μενβέντεφ στις 8 Απριλίου 2010 στην Πράγα. Τόσο ο πρόεδρος Μενβέντεφ όσο και ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσαν τα μέλη της Γερουσίας και της κρατικής Δούμας αντίστοιχα να επικυρώσουν τη συμφωνία ταυτόχρονα. Ο πρόεδρος Μενβέντεφ ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα της καλής θέλησης των δυο πλευρών και πρέπει να περάσει από το «καμίνι» των κοινοβουλίων. Τότε είχε πει θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπιστοσύνη. Ωστόσο δήλωσε ταυτόχρονα ότι στην Ιστορία της χώρας μας ή με ακρίβεια της Σοβιετικής Ένωσης είναι γνωστές οι περιπτώσεις όταν μας ξεγελούσαν από αυτή την άποψη. Δεν μπορούμε κατέληξε να ανεχόμαστε πια τίποτα τέτοιο. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο ΥΠΕΞ Σεργέι Λαβρόφ ενώπιον των μελών της Δούμας που ανέφερε ότι η συνθήκη έχει χαρακτήρα σταθμισμένου συμβιβασμού.
Έστω και αν η συνθήκη επικυρώθηκε και από τις δυο πλευρές η διαδικασία δεν πέρασε χωρίς «φαρμάκι» Στο έγγραφο τους οι Αμερικανοί συν όδεψαν την συνθήκη με ειδική απόφαση ότι η νέα συνθήκη δεν επιβάλλει περιορισμούς στη δημιουργία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των Η. Π. Α. Παρόλο που η Αμερικάνικη απόφαση δεν έχει νομική ισχύ προκάλεσε ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσο είναι αποφασισμένες ( Η. Π. Α) να είναι σύμφωνες να διατηρήσουν ισορροπίες στις σχέσεις. Όπως ήταν διατυπωμένο το Αμερικάνικο έγγραφο και με βάση το Ρώσικο νόμο για την επικύρωση υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι οι μονομερείς εργασίες δημιουργίας παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των Η. Π. Α μπορούν να υποκινήσουν τη Μόσχα να αποχωρήσει από τη συνθήκη. Αυτό δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τη Δούμα.

Με βάση τη συνθήκη μετά από 7 χρόνια η Ρωσία και οι Η. Π. Α δεν πρέπει να έχουν περισσότερους από τους 700 εγκατεστημένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και βαλλιστικούς πυραύλους στα υποβρύχια και στα βαριά βομβαρδιστικά καθώς επίσης και πάνω από τους 800 εγκατεστημένους πυραύλους και μη εκτοξευτήρες. Στην ουσία θα χρειαστεί να μειώσουν τους εξοπλισμούς τους μόνο οι Η. Π. Α και όχι κατά πολύ. Η Ρωσία δεν φτάνει αυτά τα όρια. Στόχος είναι να επέλθει η ισορροπία και να κάνει αδύνατο το κυνήγι των εξοπλισμών.

Στην επικύρωση της συμφωνίας από τη Δούμα διατυπώθηκαν ανάμεσα σε άλλα δυο δηλώσεις. Η πρώτη αφορά της αρχές των Η. Π. Α και εξηγείται το νόημα των Ρωσικών επιφυλάξεων και όρων ότι η Ρωσία θα αποχωρήσει από τη συνθήκη αν γίνουν μονομερείς ενέργειες από τις Η. Π. Α καθώς και άλλες χώρες ή συμμάχους της αναπτύξουν συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και η δεύτερη δήλωση έχει εσωτερικό χαρακτήρα που αφορά την αμυντική ικανότητα της χώρας σε περίπτωση
απειλής.

Σημαντικό βήμα

Αναμφίβολα η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και ευνοϊκό κλίμα διεθνώς στο δρόμο του παγκόσμιου πυρηνικού αφοπλισμού. Με βάση τη συνθήκη το θέμα των στρατηγικών εξοπλισμών μεταξύ των δυο χωρών θα είναι κλειστό για τα επόμενα 10-15 χρόνια και προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της για άλλα πέντε χρόνια. Μέχρι τότε θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και ο συντονισμός σε πολλά επίπεδα.

Πάντως λίγες μόνο ώρες μετά την επικύρωση της συνθήκης ο γενικός μηχανολόγος του Μοσχοβίτικου Ινστιτούτου Θερμοδυναμικής Γιούρι Σολομόνοφ αποκάλυψε ότι στη Ρωσία το 2010 κατασκευάστηκαν πυρηνικές κεφαλές για οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής Άμυνας. Ανέφερε ότι πρόκειται για νέο ουσιαστικό βήμα στην κατασκευή τέτοιου τύπου μαχητικών κεφαλών για διηπειρωτικούς πυραύλους οι οποίες θα μπορούν να προσβάλουν ΟΛΑ τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο ορατό μέλλον. Το βασικό καθήκον είπε είναι να προσαρμοστούν οι νέες κεφαλές στους πυραύλους και τα πυραυλικά συστήματα που υπάρχουν και πρόσθεσε ότι για τις δοκιμές των νέων μαχητικών κεφαλών θα χρησιμοποιούνται οι πειραματικοί πύραυλοι ΤΟΠΟΛ- Ε.

Τόσο ο πρόεδρος Μεντβέντεφ όσο και ο πρωθυπουργός Πούτιν έκαναν ξεκάθαρο στους Αμερικανούς πριν την επικύρωση της συνθήκης ότι αν δεν βρίσκεται στο πνεύμα και το γράμμα της αρχικής συμφωνίας των δυο προέδρων και αν επιχειρηθεί οποιαδήποτε μορφής απειλής κατά της Ρωσίας τότε η ίδια θα αντιδράσει. Η αποκάλυψη για τους νέους πυραύλους αποτελεί σαφή προειδοποίηση της Μόσχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.