Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Αποζημιώσεις ζητά η Λιθουανία από τη Ρωσία

Είκοσι χρόνια μετά την εξέγερση για την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.

Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας ζήτησε από τη Ρωσία να αποζημιώσει τις οικογένειες των 14 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από το σοβιετικό στρατό κατά την εξέγερση για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας από την πρώην ΕΣΣΔ, πριν από 20 χρόνια.

Οι 14 Λιθουανοί σκοτώθηκαν - οι περισσότεροι από σφαίρες -- και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν Σοβιετικοί αλεξιπτωτιστές, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης, κατέλαβαν τα κτήρια του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης στο Βίλνιους, τα οποία είχαν περικυκλωθεί από διαδηλωτές, στις 13 Ιανουαρίου 1991. Περικυκλωμένο από χιλιάδες ανθρώπους, που υποστήριζαν την ανεξαρτησία της χώρας μετά από 50 χρόνια υπό σοβιετική διοίκηση, ήταν και το κτήριο του κοινοβουλίου, που όμως δεν δέχτηκε επίθεση από τους στρατιώτες.

«Η 13η Ιανουαρίου είναι μια καλή ευκαιρία για τη Ρωσία, όχι μόνο για να βρει λόγια παρηγοριάς αλλά και τρόπους για την ηθική - και όχι μόνο την ηθική - αποζημίωση», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, Άντριους Κουμπίλιους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο. «Έχει ξεκινήσει διάλογος για αυτό το θέμα. Είμαστε υπομονετικοί. Ελπίζω ότι μπορούμε να πάρουμε αυτό που περιμένουμε», πρόσθεσε.

Η Ρωσία πάντως απορρίπτει αυτήν την αξίωση. Η πρεσβεία της αναφέρει σε ανακοίνωση ότι συμμερίζεται τον πόνο των Λιθουανών για τα θύματα αλλά «δεν βλέπει το λόγο γιατί θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τα γεγονότα του 1991».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (13/01/2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.