Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011
Σενάρια διαδοχής του Ερντογάν στην Τουρκία
Η δελφινολογία και τα σενάρια περί αντικατάστασης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι εδώ και μέρες από τα σημαντικά σημεία αναφοράς της τουρκικής επικαιρότητας, πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς συνδέεται από ορισμένους σχολιαστές με την κατάσταση της υγείας του κ. Ερντογάν.
Ετσι κι αλλιώς η υπόθεση της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος είναι θέμα που θα αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον. Τα σταθερά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής είναι πρώτον το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει δεσμευτεί ότι οι εκλογές της 12ης Ιουνίου 2011 ήταν η τελευταία φορά που εξελέγη βουλευτής και ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα, αφού συμπληρώνει ως βουλευτής τρεις κοινοβουλευτικές περιόδους.
Δεύτερον πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία θα ολοκληρώσει τη θητεία του στην προεδρία της δημοκρατίας ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Παρότι υπάρχουν γνώμες περί του αντιθέτου, ωστόσο η επικρατέστερη άποψη είναι το ότι η θητεία του Γκιουλ λήγει το 2014, δηλαδή σε επτά χρόνια από την ημερομηνία εκλογής του που ήταν η 28η Αυγούστου 2007. Η διχογνωμία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2007, θεσμοθετήθηκε η εκλογή του Προέδρου με λαϊκή ψήφο και για πενταετή θητεία. Ο Γκιουλ όμως εξελέγη με τις ψήφους της εθνοσυνέλευσης και όχι του λαού.
Τα σενάρια που συζητούνται τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι το 2014 Πρόεδρος θα εκλεγεί με λαϊκή ψήφο ο κ. Ερντογάν. Προσωρινός πρωθυπουργός θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς έως ότου πραγματοποιηθούν οι βουλευτικές εκλογές του 2015 στις οποίες θα εκλεγεί βουλευτής ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και θα αναλάβει στη συνέχεια πρωθυπουργός, αν φυσικά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφαλίσει για τέταρτη συνεχόμενη φορά την αυτοδυναμία.
Υπάρχει όμως και δεύτερο σενάριο σύμφωνα με το οποίο το Μάρτιο του 2014 θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι εκλογές για τον πρόεδρο, οι βουλευτικές και οι δημοτικές εκλογές. Στην περίπτωση αυτή οι βουλευτικές εκλογές θα είναι κατά ένα έτος πρόωρες. Το “πλεονέκτημα” του σεναρίου αυτού είναι το ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.
Ολα αυτά συζητούνται αυτές τις μέρες, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αχμέτ Νταβιούτογλου είναι ένα από τα ονόματα που τον τελευταίο ένα χρόνο ακούγονται πολύ έντονα ως ο πολιτικός που θα αντικαταστήσει τον Ερντογάν.
Το σίγουρο είναι ότι οι Αρίντς και Γκιουλ κάνουν αυτές τις μέρες ηγετικές εμφανίσεις. Ο πρώτος δήλωσε ότι “δεν είμαι πιστός του Ερντογάν, αλλά της υπόθεσής μας”. Ο Γκιουλ από την άλλη, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε βέτο σε νόμο που ψήφισαν όλα τα κόμματα στην Εθνοσυνέλευση για την υπόθεση του στησίματος ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η όλη συζήτηση, αφού ξεκίνησε λίγες μέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Ερντογάν, ο οποίος για το λόγο αυτό δεν έχει κάνει ακόμη δημόσια υπόθεση. Πράγμα που αρχίζει να προκαλεί διάφορα σχόλια περί ενδεχομένου να είναι σοβαρή η πάθηση του Τούρκου πρωθυπουργού.
www.kathimerini.com.cy
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.