Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Στα σύνορα με την Τουρκία συνεχίζεται ο συριακός εμφύλιος

Μάχες μεταξύ στρατιωτών και ομάδων λιποτακτών καταγράφονται για άλλη μία ημέρα στη βορειοδυτική Συρία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία αναφέρουν ακτιβιστές, ενώ στο εσωτερικό, στις μεγάλες πόλεις της χώρας, συνεχίζεται η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι 100 λιποτάκτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε μάχες κατά την πολιορκία δύο χωριών στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Μεγάλος είναι και ο αριθμός των παγιδευμένων στα χωριά, αναφέρουν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.
Εντωμεταξύ, 11 πολίτες σκοτώθηκαν, οι οκτώ στη Χομς και το Ιντλίμπ.

Άλλοι 70 στρατιώτες σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν, καθώς επιχειρούσαν να λιποτακτήσουν από μονάδα στα βόρεια της χώρας, δέχτηκαν τα πυρά άλλων στρατιωτών. Σε άλλες πόλεις σκοτώθηκαν 40 πολίτες κάνοντας τη Δευτέρα μία από τις πλέον αιματηρές ημέρες του έτους.

Από τις αρχές Μαρτίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι 5.000 άνθρωποι, όπως εκτιμά ο ΟΗΕ βασιζόμενοι σε αναφορές που ενδεχομένως να μην είναι πλήρεις. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολίτες και στρατιώτες.

Την Πέμπτη θα φτάσουν στη χώρα και οι πρώτοι παρατηρητές μετά την αποδοχή από τη Συρία της παρέμβασης του Αραβικού Συνδέσμου για την ειρήνευση. Στη χώρα θα μείνουν ένα μήνα και θα έχουν ελευθερία κινήσεων, υπόσχεται η Δαμασκός, εκτός από την επίσκεψη σε ευαίσθητες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Παρά το ότι οι πληροφορίες από τη Συρία έρχονται δύσκολα και η διασταύρωσή τους δεν είναι πάντα εύκολη (στη χώρα δεν υπάρχουν άλλωστε και ξένοι δημοσιογράφοι), φαίνεται ότι οι ρωγμές στις μέχρι σήμερα πιστές στον πρόεδρο Άσαντ ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν.

Οι ένοπλες ομάδες των λιποτακτών γίνονται όλο και μεγαλύτερες και συγκρούονται με τις τακτικές δυνάμεις. Κάποιες εδρεύουν μέσα στην Τουρκία και περνούν τα σύνορα μόνο για σύντομες επιχειρήσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.