Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ξέπλυμα χρήματος από τη Χεζμπολάχ, λένε οι Αμερικανοί

The New York Times

Κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος απήγγειλε ο εισαγγελέας της Βιρτζίνια των ΗΠΑ εναντίον Λιβανέζου υπηκόου, που φέρεται ως επικεφαλής ευρύτατου δικτύου σχετιζόμενου με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η επικείμενη πώληση της Lebanese Canadian Bank, θυγατρικής στον Λίβανο της γαλλικής Societe Generale, και ο λογιστικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε επέτρεψαν την αποκάλυψη του δικτύου και έδωσαν σαφή εικόνα των παράνομων μεθόδων που βοηθούν στη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.

Οι νέες αποκαλύψεις θέλουν τη σιιτική οργάνωση, χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική από την Ουάσιγκτον, να εξασφαλίζει μεγάλα ποσά από τη διακίνηση ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη, μέσω χωρών της δυτικής Αφρικής και του Λιβάνου.

Η εισαγγελία της Βιρτζίνια υποστηρίζει τώρα ότι ο κατηγορούμενος Αϊμάν Τζουμά -που αναζητείται από τις Αρχές- διακίνησε ναρκωτικά και ξέπλυνε χρήματα, όχι μόνο για λογαριασμό των καρτέλ της Κολομβίας, αλλά και για την εγκληματική οργάνωση «Λας Ζέτας» στο Μεξικό.

Σύμφωνα με το εκτενές κατηγορητήριο, εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μεταβιβάζονταν μέσω λογαριασμών της τράπεζας, δικαιούχοι των οποίων είναι σιίτες επιχειρηματίες από κράτη της δυτικής Αφρικής, πολλοί από αυτούς γνωστοί υποστηρικτές της Χεζμπολάχ. Πολλές από τις εταιρίες τους φαίνεται ότι λειτουργούν σαν βιτρίνες, με στόχο τη διακίνηση κεφαλαίων για λογαριασμό της Χεζμπολάχ.

Ενας από τους λογαριασμούς επέτρεψε στη σιιτική οργάνωση να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη -ίσως- μεσιτική αγοραπωλησία στη σύγχρονη ιστορία του Λιβάνου, που ολοκληρώθηκε με την αγορά 3.000 στρεμμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή Σουφ. Ο πωλητής της έκτασης ήταν ο χριστιανός μαρωνίτης κοσμικός κοσμηματοπώλης Ρομπέρ Μουαουάντ, ενώ αγοραστής εμφανιζόταν ο σιίτης έμπορος διαμαντιών Ναζέμ Σαΐντ Αχμάντ. Από τη μεριά της, η Lebanese Canadian Bank προσέφερε σημαντικό δάνειο για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Φορτία κοκαΐνης

Για τη διακίνηση κοκαΐνης, η Χεζμπολάχ αξιοποιεί σιίτες επιχειρηματίες σε κομβικά κράτη της δυτικής Αφρικής, όπως το Μπενίν και η Γκάμπια, για να προωθήσουν διά θαλάσσης τα φορτία ναρκωτικών στην Ισπανία και την Πορτογαλία ή προς Ανατολάς σε Συρία και Λίβανο. Οπως έδειξε υπόθεση του 2007, φορτίο 950 κιλών κοκαΐνης παραδόθηκε στο ιορδανικό λιμάνι της Ακαμπα, προτού προωθηθεί οδικά στη Συρία και από εκεί στον Λίβανο. Την ίδια στιγμή, το τοπικό καρτέλ της κοκαΐνης στην Μπογκοτά της Κολομβίας έστελνε 20 εκατομμύρια στη λιβανέζικη τράπεζα για ξέπλυμα.

Το κατηγορητήριο στη Βιρτζίνια υποστηρίζει ότι ο 47χρονος κ. Τζουμά και το δίκτυο που οικοδόμησε έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια διακίνηση ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια, ενώ η εισαγγελία ζητεί τη δέσμευση 850 εκατ. δολαρίων από την περιουσία του Τζουμά, που βρίσκεται όμως ασφαλής και προστατευμένος από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η εισαγγελία της Βιρτζίνια απαγγέλλει κατηγορίες σε διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών. Τον Ιούλιο, οι Αρχές εξάρθρωσαν κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών από την Γκάνα στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.