Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν στο τιμόνι

ΣΕΟΥΛ. Η Βόρεια Κορέα ανακήρυξε, χθες, τον 30χρονο Κιμ Γιονγκ Ουν διάδοχο και «ανώτατο ηγέτη» της, 12 ημέρες μετά τον θάνατο του πατέρα του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, επισφραγίζοντας την αλλαγή εξουσίας στο πλέον απομονωμένο καθεστώς του κόσμου.

Στη διάρκεια της μεγαλειώδους τελετής, απευθυνόμενος στο τεράστιο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία της Πιονγιάνγκ, ο επικεφαλής του προεδρείου της ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης, Κιμ Γιονγκ Ναμ, 83 ετών, έπλεξε το εγκώμιο του εκλιπόντος, λέγοντας ότι συνέβαλε «στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα του 21ου αιώνα». Η ομιλία αποτέλεσε ύμνο προς τη στρατιωτική και πυρηνική ισχύ της Βόρειας Κορέας και ενδεχομένως δεσμεύει, σύμφωνα με σχόλια Δυτικών αναλυτών, τον νέο ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν να ακολουθήσει την πολιτική του πατέρα του. «Ο μεγάλος ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ιλ, έθεσε τα θεμέλια ώστε ο λαός μας να ζει ως αυτόνομος λαός μιας παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης και ενός υπερήφανου πυρηνικού κράτους», υπογράμμισε ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, συνονόματος του μεγαλύτερου γιου του εκλιπόντος. Αναφερόμενος στον διάδοχο, τον ανακήρυξε «ανώτατο ηγέτη του κόμματος, του κράτους και του στρατού μας». Η Βόρεια Κορέα «θα πρέπει να μετατρέψει τη θλίψη σε δύναμη και θάρρος χίλιες φορές μεγαλύτερο, τώρα, υπό την ηγεσία του συντρόφου Κιμ Γιονγκ Ουν και να πορευτεί στον δρόμο που δίδαξε ο μεγάλος ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του προεδρείου της Λαϊκής Συνέλευσης, ο οποίος εκτελεί και χρέη αρχηγού κράτους.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν ο νέος Κιμ είναι το ίδιο βάναυσος και πανούργος –ιδιότητες που χαρακτήριζαν τον πατέρα του και τον παππού του, Κιμ Ιλ Σουνγκ– προκειμένου να διατηρήσει μακροπρόθεσμα τον κεντρικό μηχανισμό της εξαθλιωμένης δυναστείας που κληρονόμησε», σχολίασε ο Σουνγκ Γιουν Λι από το Πανεπιστήμιο Tufts, επιφανής Βορειοκορεάτης αναλυτής.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.