Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εύθραυστη ανακωχή επετεύχθη στη Συρία


Αραβες παρατηρητές στη Χομς, απέσυρε τα τανκς ο Ασαντ
AFP, Reuters

Παίρνοντας θάρρος από την άφιξη διεθνών παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Συρία για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Χομς κατέβηκαν στους δρόμους με συνθήματα εναντίον του καθεστώτος Ασαντ, μία ημέρα μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης. Ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν ξένους παρατηρητές απαιτώντας διεθνή προστασία και εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ένοπλη οργάνωση των αντικαθεστωτικών στην οποία προσχωρούν λιποτάκτες του κυβερνητικού στρατού.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες η κυβέρνηση είχε αποσύρει τα άρματα μάχης και τα βαρέα όπλα από τους δρόμους των πόλεων που αποτελούν επίκεντρα της εξέγερσης, διαμηνύοντας ότι εννοεί να συμμορφωθεί με το σχέδιο ειρήνευσης το οποίο εγκρίθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο στις 2 Νοεμβρίου. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε σκηνές από τη συνάντηση ομάδας παρατηρητών με τον κυβερνήτη της Χομς, ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ δήλωσε ότι αναμένει από τους παρατηρητές να δικαιώσουν τη θέση της κυβέρνησής του, κατά την οποία «ένοπλοι τρομοκράτες» φέρουν τη βασική ευθύνη για την αιματοχυσία.

Ο Μπουρχάν Γκαλιούν, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο «συστεγάζονται» αρκετές αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, κάλεσε τον ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να παρέμβουν ενεργητικά «για να θέσουν τέλος στην τραγωδία». Ο Γκαλιούν εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, αλλά και τη δυσπιστία του ως προς τις δυνατότητες της οργάνωσης να εξασφαλίσει την υλοποίησή του. Τα Ηνωμένα Εθνη εκτιμούν ότι στους εννέα μήνες της συριακής κρίσης περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ομάδα διεθνών παρατηρητών συναντήθηκε το απόγευμα με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι η απόσυρση των κυβερνητικών στρατευμάτων είναι απλώς προπαγανδιστικός ελιγμός, αφού τα άρματα μάχης μπορούν και πάλι να αναπτυχθούν από τις βάσεις τους στο κέντρο της πόλης μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Πάντως, ο επικεφαλής των Αράβων παρατηρητών, υποστράτηγος Μοχάμεντ αλ Ντάμπι, πρώην επικεφαλής εξωτερικής ασφαλείας του Σουδάν, δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ελευθερία μετακίνησης στην αποστολή του και ότι «συνεργάζεται πολύ καλά». Στην αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισε να μη συμμετάσχει ο Λίβανος, η κυβέρνηση του οποίου ανησυχεί για τους κινδύνους διάχυσης των θρησκευτικών και φατριακών συγκρούσεων από τη γειτονική Συρία. Ενα 24ωρο νωρίτερα, οι πόλεις Χομς και Ιντλίμπ έγιναν θέατρο άγριων συγκρούσεων που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάτι που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων του καθεστώτος απέναντι στα ξένα ΜΜΕ. Κάτοικοι της Χομς ανέφεραν σε δυτικά πρακτορεία ειδήσεων ότι υπήρξε προσφυγή στη φονική βία και από τις δύο πλευρές, τον κυβερνητικό στρατό και τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Το τελευταίο διάστημα, οι αρχικά μαζικές και ειρηνικές διαδηλώσεις πολιτών αρχίζουν να στρατιωτικοποιούνται σε αυξανόμενο βαθμό, φέρνοντας το ενδεχόμενο του ανοιχτού εμφυλίου πολέμου στην ημερήσια διάταξη.

Παρά την προσωρινή μείωση της έντασης, σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν χθες το απόγευμα σε προάστια της Χομς, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι κυβερνητικά στρατεύματα σκότωσαν αρκετούς άνδρες «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης» στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ένοπλοι τρομοκράτες» ανατίναξαν αγωγό φυσικού αερίου στα περίχωρα της Χομς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.