Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Βλέπει έξοδο Βρετανίας από Ε.Ε.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Βέβαιη θεωρεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σύμφωνα με τον οποίο η διαδικασία αποξένωσης της χώρας, μετά και την τελευταία σύνοδο της 9ης Δεκεμβρίου, είναι αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη. Σε συνέντευξή του στη Rheinische Post, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών στον «μεγάλο συνασπισμό» της κ. Μέρκελ προειδοποίησε ότι με την αποχώρηση της Βρετανίας θα χαθεί ένα ιστορικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ενώ θα αποδυναμωθούν οι δεσμοί της ένωσης με τις ΗΠΑ.

«Φοβάμαι ότι η Βρετανία έχει ήδη κάνει το αποφασιστικό βήμα προς την έξοδο από την Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγιερ ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική συχνών απουσιών των Βρετανών από τις ευρωπαϊκές συναντήσεις. «Εάν οι τακτικές συναντήσεις καθιερωθούν σε μια Ευρώπη των “26” χωρίς τη Βρετανία, τότε η διαδικασία της αποξένωσης θα είναι αναπόφευκτη και εντέλει μη αναστρέψιμη». Στην ερώτηση «πόσο άσχημη είναι για την Ε.Ε. η απομόνωση των Βρετανών», ο κ. Σταϊνμάγερ απάντησε: «Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι με την απώλεια της Βρετανίας θα χαθεί ένα ιστορικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα φθάσουμε στο σημείο να σχεδιάζουμε το ευρωπαϊκό μέλλον χωρίς έναν τόσο σημαντικό εταίρο, όπως η Βρετανία». Σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρώ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι θα λυθεί μόνο αν η κ. Μέρκελ σταματήσει «να κρύβει κάτω από το χαλί» το πρόβλημα του χρέους. Σχετικά με τον κίνδυνο αποδυνάμωσης των δεσμών Ευρώπης και ΗΠΑ, είπε ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως με την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.