Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

No Higher Honor: A Memoir of My Years in Washington


Condoleezza Rice
No Higher Honor: A Memoir of My Years in Washington
Crown Publishers, 2011


Της Susan Chira
The New York Times Book Review


Ήταν ένα ασυνήθιστο ζευγάρι: Αυτή, προερχόταν από οικογένεια μαύρων που πάλευε για να βγάλει τα προς το ζην και άριστη μαθήτρια και σπουδάστρια και, αυτός, προνομιούχος γιος εύπορης οικογένειας, που, ως υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, δεν γνώριζε να ονομάσει τον στρατιωτικό ηγέτη του Πακιστάν. Αλλά, μαζί δημιούργησαν το όραμα των νέων, ακόμη πιο δυνατών Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, οι οποίες χτυπούν πλέον άφοβα από μόνες τους, χωρίς βοήθεια και συνεργασία με καμιά άλλη χώρα.

Στο βιβλίο «No Higher Honor: A Memoir of My Years in Washington», η Κοντολίζα Ραϊς έχει γράψει μια εξαντλητική σύνοψη για να το τι έχει κάνει στην Ουάσιγκτον, προτού την προλάβει ο φραγμός της ιστορίας, ο οποίος ελπίζει να μην είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς αυτήν και να εξαιρεί τις καυστικές κριτικές του παρόντος. Η δύναμή της προήλθε από την σχέση που παρουσιάζεται μέσω του βιβλίου της: Την στενή, ακόμα και κολακευτική σχέση με τον Τζορτζ Μπους, η οποία έφερε τη ζηλοτυπία και το χλευασμό από τον Ντόναλτ Ράμσφελντ και τον Ντικ Τσένη.

Η Ράϊς είναι έντονη για αυτό που την παρέσυρε κοντά στον Μπους: «Τον συμπάθησα. Ήταν αστείος και ασεβής, αλλά σοβαρός για την πολιτική». Η έλξη ήταν η ηθική βεβαιότητά του. Οι διανοούμενοι και το ομιχλώδες αμερικανικό πλήθος μπορεί να είχε χλευάσει την βιασύνη του με την απόχρωση, αλλά αυτή έβλεπε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πρώην προέδρου τον ΗΠΑ σαν να αντιπροσώπευαν μιαν αρχή. «Ήταν αυτό που αγάπησα στον Τζορτζ Μπους ως Πρόεδρο», γράφει η συγγραφέας του βιβλίου.

Η Κοντολίζα Ράϊς (γεννημένη στις 14 Νοεμβρίου, 1954) ήταν η 66η κατά σειρά Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και η δεύτερη κατά σειρά επικεφαλής του Υπουργείου, στην κυβέρνηση Μπους. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική είχε διατελέσει καθηγήτρια πολιτικών επιστημών, στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Κατά την προεδρία του Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, διετέλεσε Σύμβουλος Ανατολικο-Ευρωπαϊκών και Σοβιετικών Υποθέσεων.

Η βιογραφία της με τίτλο» No Higher Honor. A Memoir of My Years in Washington» δεν φαίνεται να περιέχει αιχμές κατά του προϊσταμένου της, ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπήρχε ένταση στις σχέσεις της με τον τότε (ισχυρό) αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, αλλά και τον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Φαίνεται μάλιστα ότι οι σχέσεις τους ήταν τόσο κακές, που η 56χρονη σήμερα Ράις είχε απειλήσει και με παραίτηση, ειδικά όσον αφορά στη δημιουργία του Γκουαντάναμο. Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο έχουν διαρρεύσει αυτά που γράφει η Ράις σχετικά με τους ξένους ηγέτες που συναντούσε Ο πρόεδρος του Σουδάν Αλ Μπασίρ φαινόταν να είναι υπό την επήρεια «ουσιών», ενώ ο Χόσνι Μουμπάρακ τής είχε κατ' επανάληψη πει ότι οι Αιγύπτιοι χρειάζονται τη σιδηρά γροθιά ενός ηγέτη και όχι μεταρρυθμίσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε η περίπτωση του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος έμοιαζε να εντυπωσιάζεται από την Κοντολίζα. «Ήταν πολύ περίεργος, αλλά ποτέ δεν ήταν αγενής» λέει η 56χρονη Αμερικανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.