Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου Soyuz με έξι αμερικανικούς δορυφόρους

Ένας ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύτηκε απόψε και μεταφέρει έξι αμερικανικούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους Globalstar-2, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 17:09 GMT από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στις στέπες του Καζακστάν, και ο διαχωρισμός των διαφόρων «ορόφων» του πυραύλου έγινε «κανονικά», αναφέρεται στη δήλωση. Η εταιρεία Globalstar, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, προσφέρει υπηρεσίες φωνητικής επικοινωνίας και δεδομένα προς τις επιχειρήσεις, τις κρατικές υπηρεσίες και τους ιδιώτες.

Οι δορυφόροι έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Thales Alenia Space. Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά έξι ακόμη δορυφόρους αυτού του είδους, τον Ιούλιο. Η σημερινή εκτόξευση ήταν η τελευταία του έτους για τον ρωσικό διαστημικό τομέα, ο οποίος γνώρισε μια πολύ δύσκολη χρονιά με πέντε αποτυχίες από τις αρχές του 2011.

Η πιο πρόσφατη ήταν στις 23 Δεκεμβρίου, όταν ένας ρωσικός δορυφόρος Meridian, στρατιωτικών και πολιτικών επικοινωνιών, κατέπεσε στη Σιβηρία εξαιτίας μιας βλάβης του πυραύλου Soyuz, που επρόκειτο να τον θέσει σε τροχιά.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.