Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Υποστολή της σημαίας ΗΠΑ στο Ιράκ

Επίσημη λήξη των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων ύστερα από εννέα χρόνια

A.P., BBC

ΒΑΓΔΑΤΗ. Υπεστάλη χθες για τελευταία φορά η αμερικανική στρατιωτική σημαία στη Βαγδάτη, σηματοδοτώντας την επίσημη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ ύστερα από εννέα χρόνια στο Ιράκ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής σε οχυρωμένη βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα δήλωσε ότι οι θυσίες των Αμερικανών στρατιωτών δεν πήγαν χαμένες, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στο Ιράκ επέτρεψε την αυτοδιάθεση του ιρακινού λαού. Μόλις 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Ο πόλεμος κόστισε τη ζωή περισσότερων από 100.000 Ιρακινών και 4.500 Αμερικανών στρατιωτών, ενώ το χρηματικό κόστος της επιχείρησης ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια για τις ΗΠΑ.

Η τελετή υποστολής ολοκληρώθηκε με τον εγκιβωτισμό της σημαίας σε θήκη παραλλαγής για τη μεταφορά της στις ΗΠΑ, όπως προβλέπει η παράδοση του αμερικανικού πεζικού. Παρά τις ενστάσεις των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση των στρατιωτών είναι πρόωρη, σφυγμομέτρηση της εταιρείας Pew Research έδειξε ότι το 75% των Αμερικανών συμφωνεί με την πρωτοβουλία αυτή του προέδρου Ομπάμα. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε στρατιώτες που μόλις είχαν επιστρέψει από το Ιράκ στη Βόρεια Καρολίνα, χαιρέτισε «το εντυπωσιακό επίτευγμα του στρατού», που -όπως χαρακτηριστικά είπε- «έφυγε από το Ιράκ με το κεφάλι ψηλά», για να συνεχίσει: «Ο πόλεμος αυτός ανήκει πια στην Ιστορία, όπως και οι υπηρεσίες σας στο Ιράκ. Αν και ο πόλεμος αυτός έδωσε αφορμή για μεγάλες αντιπαραθέσεις, βοηθήσατε στην οικοδόμηση κυρίαρχου, σταθερού και αυτάρκους Ιράκ, με αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, εκλεγμένη από τον λαό του». Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί υπηρέτησαν στο Ιράκ μετά το 2003, ενώ ο αριθμός τους κορυφώθηκε το 2007, στο πλαίσιο της ενίσχυσης δυνάμεων που είχε τότε εξαγγείλει ο πρόεδρος Μπους. Μικρό στρατιωτικό σώμα των ΗΠΑ, δυναμικότητας 200 ανδρών, θα παραμείνει στο έδαφος του Ιράκ, ως εκπαιδευτές και σύμβουλοι, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη θα συνεχίσει να φιλοξενεί σημαντικό αριθμό στρατιωτών, ως προσωπικό ασφαλείας.

Με πανηγυρισμούς γιόρτασε χθες η μαρτυρική πόλη της Φαλούτζα την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα, με κατοίκους να καίνε την αστερόεσσα στους δρόμους της πόλης. Η Φαλούτζα είχε γίνει σκηνικό λυσσαλέων μαχών το 2004, όταν ταξιαρχία πεζοναυτών την κατέλαβε ύστερα από σκληρές οδομαχίες.

«Κανείς δεν πίστεψε τις υποσχέσεις τους. Είχαν πει ότι ήρθαν στο Ιράκ για να φέρουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και να ανοικοδομήσουν τη χώρα. Τώρα φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους σκοτωμούς, ερείπια και χάος», είπε χθες μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ο καταστηματάρχης Αχμέντ Αϊέντ στη Φαλούτζα. Ο πρόεδρος Ομπάμα το 2002, σε ομιλία του, είχε χαρακτηρίσει τον επερχόμενο τότε πόλεμο «ανόητο», για να προσθέσει: «Ξέρω ότι ακόμη και ένας νικηφόρος πόλεμος στο Ιράκ θα απαιτήσει αμερικανική κατοχή, με ανυπολόγιστο κόστος, αβέβαιη χρονική διάρκεια και απρόβλεπτες συνέπειες».

Στην ομιλία του την Τετάρτη, ενώπιον στρατιωτών, ο πρόεδρος είπε: «Παρότι ο πόλεμος έδωσε αφορμή για πολιτικές διενέξεις, η μόνη σταθερά υπήρξε ο πατριωτισμός των στρατιωτών και η προσήλωσή τους στον στόχο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.