Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν σε μια συμφωνία «το Μάρτιο» των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης για τη νέα συνθήκη που θα επιτρέπει μια νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Το Παρίσι και το Βερολίνο θα προτείνουν μια «νέα συνθήκη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αφορά το σύνολο των 27 χωρών μελών της, ή τις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης, στις οποίες θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλες χώρες που το επιθυμούν, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ έπειτα από τη συνάντησή τους στο Παρίσι. Ο Σαρκοζί διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες προτιμούν μια συνθήκη και των 27 χωρών μελών της ΕΕ, αλλά ότι προτίθενται επίσης να δεχθούν μια συνθήκη μόνον των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης ή «όλων των χωρών που θέλουν να συνταχθούν μαζί μας», η οποία θα επιβάλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Η γαλλογερμανική συμφωνία έχει «ολοκληρωθεί» και θα αποτελέσει το αντικείμενο λεπτομερούς επιστολής που θα σταλεί στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την Τετάρτη, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσέθεσε. «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι ανισορροπίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση στην ευρωζώνη δεν θα υπάρξουν ξανά», επισήμανε ο Σαρκοζί, υπογραμμίζοντας: «Γι' αυτό θέλουμε μια νέα συνθήκη, ώστε να καταστήσουμε σαφές στους λαούς της Ευρώπης, στα μέλη της Ευρώπης και στα μέλη της ευρωζώνης ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι».
Το Παρίσι και το Βερολίνο ελπίζουν σε μια συμφωνία «το Μάρτιο» των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης για τη νέα συνθήκη που θα επιτρέπει μια νέα διακυβέρνηση της ευρωζώνης, προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Ο στόχος που έχουμε με την καγκελάριο είναι το Μάρτιο το σύνολο της συμφωνίας να έχει αποτελέσει το αντικείμενο διαπραγμάτευσης και να έχει συναφθεί ανάμεσα στα 17 μέλη της ευρωζώνης, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και, επομένως, οι επικυρώσεις (της συμφωνίας) θα πραγματοποιηθούν έπειτα από τα σημαντικά πολιτικά ραντεβού στη Γαλλία, που είναι οι προεδρικές και οι βουλευτικές» εκλογές, σημείωσε ο Σαρκοζί.
Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν εξάλλου την επιβολή «αυτόματων κυρώσεων» στα κράτη μέλη της ΕΕ των οποίων το έλλειμμα ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ, δήλωσε επίσης ο Σαρκοζί.
«Επιθυμούμε άμεσες κυρώσεις στην περίπτωση που δεν γίνεται σεβαστός ο κανόνας για έλλειμμα κατώτερο του 3%» του ΑΕΠ, σημείωσε μετά το γεύμα εργασίας που είχε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Το Παρίσι και το Βερολίνο, προσέθεσε, θα ζητήσουν την εγκαθίδρυση ενός «ενισχυμένου χρυσού κανόνα που θα είναι εναρμονισμένος σε ευρωπαϊκό επίπεδο» προκειμένου τα συνταγματικά δικαστήρια κάθε χώρας να επαληθεύουν ότι οι προϋπολογισμοί βαίνουν «εκ νέου προς τον ισοσκελισμό».
Υπογραμμίζοντας ότι το αίτημα αυτό είχε ήδη «προταθεί στις 16 Αυγούστου», ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι σκοπός του είναι «όλοι οι προϋπολογισμοί (...) να περιλαμβάνουν μια συνταγματικής ισχύος διάταξη, που θα επιτρέπει στα εθνικά συνταγματικά δικαστήρια να επαληθεύουν ότι ο εθνικός προϋπολογισμός βαίνει εκ νέου προς τον ισοσκελισμό».
Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε παράλληλα ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα μπορεί να επαληθεύσει τη «συμμόρφωση» των «χρυσών κανόνων» κατά του ελλείμματος που θα υιοθετήσουν τα κράτη της ευρωζώνης με τη δέσμευση για επιστροφή στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα μπορεί να κηρύξει άκυρο και ουδέποτε γενόμενο έναν προϋπολογισμό», αλλά θα επαληθεύει αν «οι εθνικοί χρυσοί κανόνες ανταποκρίνονται σε μια πραγματική δέσμευση για επιστροφή στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού», δήλωσε η καγκελάριος κατά την παρουσίαση της συμβιβαστικής συμφωνίας που υιοθέτησαν μαζί με τον Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε το ίδιο λίγο αργότερα.
Ο Σαρκοζί σημείωσε εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα ευρωομόλογα δεν αποτελούν «σε καμία περίπτωση μια λύση στην κρίση» και ότι η Γαλλία και η Γερμανία «συμφωνούν» πάνω σε αυτό. «Η Γερμανία και η Γαλλία συμφωνούμε απολύτως στο ότι τα ευρωομόλογα δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση μια λύση στην κρίση», δήλωσε ο Σαρκοζί. «Πώς θα πείσουμε τους άλλους να καταβάλουν τις προσπάθειες που πρόκειται να κάνουμε εμείς οι ίδιοι, αν καταστήσουμε κοινά τα χρέη (των χωρών) από τώρα; Όλο αυτό δεν έχει κανένα νόημα», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Το Παρίσι και το Βερολίνο επιθυμούν ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) της ευρωζώνης να τεθεί σε ισχύ το 2012 κι όχι το 2013 όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις του να λαμβάνονται με τη συγκέντρωση της πλειοψηφίας κι όχι ομόφωνα, σημείωσε επίσης ο Σαρκοζί. Οι αποφάσεις στους κόλπους του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα πρέπει να λαμβάνονται από την πλειοψηφία που θα εκπροσωπεί το 85% των κρατικών συμβολών στο ταμείο αυτό, διευκρίνισε.
Οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις επιθυμούν εξάλλου την πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης «κάθε μήνα, για όσο διαρκέσει η κρίση», προσέθεσε εξάλλου ο Σαρκοζί. Η μηνιαία αυτή σύνοδος κορυφής θα έχει «μια σαφή ημερήσια διάταξη», προσέθεσε ο Σαρκοζί, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ επικαλέστηκε από την πλευρά της ένα παράδειγμα θεματικών ενοτήτων, όπως «το δικαίωμα στην εργασία» ή «η ανάπτυξη των υποδομών».
Η γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής στο Παρίσι θα πρέπει να δώσει ένα «ισχυρό μήνυμα» για την υποστήριξη της ευρωζώνης, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η πολωνική προεδρία της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό μήνυμα δέσμευσης για την υπεράσπιση της ευρωζώνης», είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ο Μικολάι Νταουγκίλεβιτς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολωνίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.
«Οι δύο μεγάλες δυνάμεις της ευρωζώνης θα πρέπει να στείλουν αυτό το μήνυμα σήμερα, αυτό ελπίζω», είχε προσθέσει.
kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.