Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Ασαντ: «Δεν διέταξα την καταστολή»

Ετοιμος να παραιτηθεί «αν χάσει την υποστήριξη του λαού» δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος

Reuters, AFP


Απομονωμένος διεθνώς, με τη χώρα του ένα μόνο βήμα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ αναζητεί διαύλους συνδιαλλαγής με τον δυτικό παράγοντα, επιμένοντας ότι δεν διέταξε ο ίδιος τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων και αποδίδοντας τις ευθύνες για τις αιματηρές ταραχές είτε σε «ένοπλους τρομοκράτες», είτε σε μεμονωμένα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας.

«Δεν σκοτώνουμε τους πολίτες μας. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν σκοτώνει τον λαό της, εκτός αν πρόκειται για τρελούς» δήλωσε ο Ασαντ στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι νεκροί στις ταραχές που ξεκίνησαν τον Μάρτιο ήταν οπαδοί και όχι αντίπαλοι της κυβέρνησης. Υποστήριξε μάλιστα ότι 1.100 αστυνομικοί και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους από ένοπλους στασιαστές.

Επιπλέον, ο Σύρος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν εννοεί να μείνει ισόβιος πρόεδρος και προσέθεσε: «Τη στιγμή που θα διαπιστώσω ότι η λαϊκή υποστήριξη συρρικνώνεται, θα αποχωρήσω... Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε δημοκρατική χώρα. Κινούμαστε στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες για μια κανονική δημοκρατία».

Από την πλευρά της, η σύμβουλος του Σύρου προέδρου, Μπουτάινα Σαμπάν, προσπάθησε να θίξει ευαίσθητες χορδές της αμερικανικής κοινής γνώμης επικαλούμενη την «ισλαμική απειλή». Με συνέντευξή της στους New York Times, ισχυρίστηκε ότι «η Συρία είναι ένα από τα τελευταία κοσμικά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο» και προειδοποίησε ότι η Δύση θα μετανιώσει πικρά για την επιλογή της να βοηθήσει αντικαθεστωτικούς να εγκαταστήσουν ισλαμικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή.

Μια μέρα νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, τους φόβους της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο να εκφυλιστεί το αντιπολιτευτικό κίνημα της Συρίας σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των πλειοψηφούντων Σουνιτών μουσουλμάνων και των ισχυρών μειονοτήτων, όπως οι Αλαουίτες, οι Χριστιανοί και οι Κούρδοι. Η κ. Κλίντον συναντήθηκε στη Γενεύη με αντιπροσωπεία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, μιας από τις κυριότερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, στην οποία δήλωσε: «Η μετάβαση στη δημοκρατία σημαίνει κάτι περισσότερο από την απλή απομάκρυνση του καθεστώτος Ασαντ. Απαιτεί να δρομολογηθεί η πορεία προς το κράτος δικαίου και το σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από το θρησκευτικό δόγμα, την εθνότητα ή το φύλο».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, μια μέρα μετά τις καταγγελίες της Δαμασκού ότι «ένοπλοι τρομοκράτες» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επιχείρησαν να εισβάλουν από το τουρκικό έδαφος, για να αποκρουστούν από τον κυβερνητικό στρατό. Σποραδική ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε και χθες στην παραμεθόρια ζώνη, ενώ η Αγκυρα διαβεβαίωσε τη Δαμασκό ότι «δεν επιτρέπει σε ένοπλες ομάδες να οργανώσουν επιθέσεις εναντίον άλλων κρατών από το έδαφός της» - μια δήλωση, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία έχει προσφέρει άσυλο σε ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού αρχηγού της, συνταγματάρχη Ριάντ αλ Ασαντ και έχει επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της.

Στο διπλωματικό επίπεδο, Ρωσία και Αλγερία ζήτησαν να δοθεί χρόνος στο καθεστώς Ασαντ ώστε να καρποφορήσει το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την υπέρβαση της κρίσης, όπως έγινε και με την περίπτωση της Υεμένης. «Την ίδια υπομονή, την ίδια αίσθηση ευθύνης πρέπει να επιδείξουμε και έναντι της Συρίας», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.