Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

31-01-13

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη χθεσινή επίθεση στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στα σύνορα Λιβάνου και Συρίας. Μολονότι ο ισραηλινός στρατός απέφευγε μέχρι αργά χθες το βράδυ να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την επιδρομή, πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, αλλά και ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης επέμεναν ότι επλήγη πομπή οχημάτων με στρατιωτικό οπλισμό, μεταξύ των χωριών Εν Νακούρα και Ραμίς. Δυτικός διπλωμάτης, επίσης, υποστήριζε χθες, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, ότι «αναμφίβολα υπήρξε στρατιωτικό χτύπημα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας». Σημειώνεται ότι από το βράδυ της Τρίτης μέχρι την επιδρομή που κατέληξε με την ανατίναξη του άγνωστου μέχρι στιγμής στόχου, οι λιβανικές αρχές είχαν αναφέρει περισσότερες από δώδεκα παραβιάσεις του FIR Βηρυτού από ισραηλινά μαχητικά. Το τι ακριβώς συνέβη, πάντως, περιπλέκει χθεσινοβραδινή διάψευση αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, ο οποίος δήλωσε, υπό τον όρο της ανωνυμίας του, πως «δεν υπήρξε κανένα χτύπημα εντός Λιβάνου». Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν οι Ισραηλινοί έπληξαν κάποιο στόχο επί συριακού εδάφους.
Πιθανότερος στόχος των Ισραηλινών θεωρείται φορτηγό ή πομπή φορτηγών που μετέφεραν οπλικά συστήματα, ενδεχομένως και χημικά όπλα για την ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αμερικανική ιστοσελίδα «Al Monitor», η ισραηλινή πλευρά «δεν θα έλεγε όχι σ’ ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα εις βάρος της Χεζμπολάχ». Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος φέρεται να αποκάλυψε πως «η ιδέα είναι να τεθεί εκτός παιχνιδιού η Χεζμπολάχ, όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα με τη Χαμάς». Ταυτόχρονα, άλλες ισραηλινές πηγές υπογράμμιζαν χθες ότι η ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία δεν σχετίζεται μόνο με το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος των χημικών όπλων του καθεστώτος Ασαντ στα χέρια εξτρεμιστικών ομάδων, αλλά και με την πιθανότητα να μεταφερθεί τμήμα του προηγμένου οπλαστασίου της χώρας στη Χεζμπολάχ. Ισως όχι συμπτωματικά, λίγες ώρες πριν από την επιδρομή στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας, ο αρχηγός της υπηρεσίας Πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Αβίβ Κοτσαβί, βρισκόταν στο αμερικανικό Πεντάγωνο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκε με τον Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσεϊ. Την Τρίτη, επίσης, αφίχθη στη Μόσχα ο επικεφαλής επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας της ισραηλινής κυβέρνησης, Γιακόβ Αμιντρόρ, ενώ τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός μετέφερε κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο δύο συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος». Υπογραμμίζεται ότι η σιιτική Χεζμπολάχ παραδοσιακά διατηρεί στενές επαφές τόσο με το συριακό καθεστώς, όσο και το Ιράν.
Δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post «αποκάλυπτε» ότι το Τελ Αβίβ δεν θα παραμείνει αδρανές αν διαπιστώσει ότι το συμβατικό και μη οπλοστάσιο του καθεστωτός Ασαντ κινδυνεύει να περάσει στον έλεγχο είτε των φανατικών ισλαμιστών είτε της Χεζμπολάχ. «Καθώς το συριακό καθεστώς καταρρέει, μένει να αποσαφηνιστεί αν οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη στρατιωτική πρωτοβουλία για τη διασφάλιση των όπλων αυτών», έγραφε η εφημερίδα.
Ερωτηθείς σχετικά με την «ασυνήθιστη δραστηριότητα στα βόρεια σύνορα», ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιλβάν Σαλόμ, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Συρία και πως υπάρχει έκδηλη ανησυχία για την έκβαση της εξέγερσης. «Η διεθνής κοινότητα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν όλες τις πιθανότητες και φυσικά πρέπει να προληφθεί η οποιαδήποτε εξέλιξη στην κατεύθυνση μιας αρνητικής έκβασης», τόνισε ο κ. Σαλόμ στην ισραηλινή κρατική ραδιοφωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.