Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Δύο ρωσικά μαχητικά παραβίασαν το FIR του Τόκιο


AFP, Reuters
ΤΟΚΙΟ. Πριν ακόμα κοπάσει ο απόηχος του επεισοδίου της 30ής Ιανουαρίου στα νησιά Σενκάκου ή Ντιαόγου, όταν κινεζική φρεγάτα «κλείδωσε» στο ραντάρ των οπλικών της συστημάτων ιαπωνικό αντιτορπιλικό, το Τόκιο κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι μαχητικά της παραβίασαν τον εναέριο χώρο του. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, δύο ρωσικά μαχητικά εισήλθαν δίχως άδεια στο FIR του Τόκιο, αρχικά πάνω από τις διαφιλονικούμενες Κουρίλες νήσους και εν συνεχεία πάνω από τη νήσο Χοκάιντο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμα, ότι μαχητικά της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας αναχαίτισαν τα ρωσικά αεροσκάφη και πως παραδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας σχετικά με το περιστατικό στον Ρώσο πρέσβη στη Xώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Το συμβάν συνέπεσε με τις ετήσιες εκδηλώσεις στο Τόκιο για τα «Βόρεια Εδάφη», όπως αποκαλούν τις Κουρίλες οι Ιάπωνες. Μιλώντας ενώπιον πλήθος κόσμου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει τη Μόσχα για το ζήτημα των Κουρίλων. «Επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο και του ζήτησα να εργαστούμε στην κατεύθυνση μιας αποδεκτής λύσης στο τελευταίο αυτό πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Αμπε. «Στόχος μας είναι να διευθετήσουμε το εδαφικό ζήτημα και εν συνεχεία να υπογράψουμε μια ειρηνευτική συνθήκη», συνέχισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Τόκιο θα προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με πυγμή έτσι ώστε να καταστήσει σαφές στους Ρώσους πως το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας απέρριψε κατηγορηματικά τις καταγγελίες των Ιαπώνων. Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, «μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν σε μεγάλη άσκηση στην περιοχή των Κουρίλων νήσων σε απόλυτη εναρμόνιση με τους διεθνείς κανονισμούς και δίχως να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο τρίτων κρατών». Οι Κουρίλες νήσοι κατελήφθησαν από Σοβιετικούς στρατιώτες αμέσως μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έκτοτε αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ Τόκιο και Μόσχας. Η Ιαπωνία υποστηρίζει ότι συνθήκη του 1855 αποδεικνύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί των συγκεκριμένων ακατοίκητων νησιών. Τον περασμένο Ιούλιο, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε προσγειωθεί με ελικόπτερο σε μία από τις Κουρίλες νήσους.
Ανακοίνωση από την Κίνα
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγεται έρευνα γύρω από το περιστατικό της 30ής Ιανουαρίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. «Διεξάγουμε έρευνα για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς ισχύει, πλην όμως είναι ξεκάθαρο πως το πρόβλημα δεν είμαστε εμείς, αλλά η Ιαπωνία, η οποία διαρκώς αποστέλλει πλοία και αεροσκάφη στα νησιά Ντιαόγου, καταπατώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσούνγινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.