Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η Χεζμπολάχ πίσω από το Μπουργκάς


Reuters
ΣΟΦΙΑ. Στενές σχέσεις με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου είχαν δύο από τους υπόπτους της βομβιστικής επίθεσης εναντίον Ισραηλινών τουριστών στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας τον περασμένο Ιούλιο, που προκάλεσε τον θάνατο πέντε Ισραηλινών. Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, ο οποίος προσέθεσε πως τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι την επίθεση χρηματοδότησε η Χεζμπολάχ. Το πόρισμα της επίσημης βουλγαρικής έρευνας ανοίγει τώρα τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Ενωση για χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατικής οργάνωσης, πράγμα που ζητούν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ. Οι βουλγαρικές αρχές διατείνονται ότι τρεις ύποπτοι εμπλέκονται στην επίθεση, δύο από τους οποίους διέθεταν γνήσια διαβατήρια από την Αυστραλία και τον Καναδά αντίστοιχα. Οι δύο ύποπτοι ζούσαν μάλιστα στον Λίβανο από το 2006, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τσβετάν Τσβετάνοφ.
Τη βουλγαρική έρευνα επαίνεσε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που είπε ότι Ιράν και Χεζμπολάχ «διεξάγουν παγκόσμια τρομοκρατική εκστρατεία», για να προσθέσει την ελπίδα του πως η «Ευρωπαϊκή Ενωση θα καταλήξει στα απαραίτητα συμπεράσματα» γύρω από τη Χεζμπολάχ. Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ για την ενέργεια, την οποία θεωρεί ισραηλινή προβοκάτσια.
Η Ολλανδία είχε καλέσει την Ε.Ε. τον Αύγουστο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα και να χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, δεσμεύοντας τα κεφάλαια της οργάνωσης στην Ευρώπη. Πριν από δύο εβδομάδες, ο κ. Τσβετάνοφ ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες για την έρευνα.
Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, που προέκυψαν από τα υπολείμματα της έκρηξης, αλλά και από το κεφάλι του καμικάζι αυτοκτονίας που βρέθηκε κοντά στον τόπο της επίθεσης, είχαν πείσει τις Αρχές ότι η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί από βομβιστή αυτοκτονίας. Τα νέα στοιχεία, όμως, κάνουν λόγο για μηχανισμό τηλεχειρισμού που πυροδότησε τη βόμβα πρόωρα, σκοτώνοντας έναν από τους δράστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.