Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μπ.Μπορίσοφ: «Έριξαν την κυβέρνησή μου με ανταρσία»


Μηχανορραφίες από τις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που οδήγησαν την κυβέρνησή του σε παραίτηση, κατήγγειλε ο επικεφαλής του GERB και υπό παραίτηση πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.
«Έριξαν την κυβέρνησή μου με ανταρσία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ, ο οποίος επέστρεψε, νωρίτερα, στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία έλαβε ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή, με βάση τα όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας.
Ο κ. Μπορίσοφ κατήγγειλε τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης για «δόλια και ύπουλα πολιτικά τεχνάσματα», τα οποία είχαν ως συνέπεια να ξεσπάσει η «ανταρσία» και να παραιτηθεί η κυβέρνησή του.
«Εκείνοι εκμεταλλεύτηκαν τους φτωχούς ανθρώπους, έβαλαν προβοκάτορες ανάμεσά τους και μας έριξαν, με τρόπο αντίθετο στο Σύνταγμα» τόνισε.
Εξηγώντας γιατί επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο, είπε ότι δεν δέχτηκε επειδή «δεν θέλω, ούτε μπορώ να έχω οποιαδήποτε σχέση, ούτε ευθύνη για ενέργειες και εξελίξεις που έχουν σκοπό την καταστροφή της Πολιτείας, την οποία εμείς οικοδομήσαμε και αναπτύξαμε στη διάρκεια των περασμένων χρόνων».
Ο κ. Μπορίσοφ αναφέρθηκε εκτενώς για τα βασικά στοιχεία της «συνωμοσίας», όπως υποστηρίζει, του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Σεργκέι Στανίσεφ και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ), τονίζοντας ότι ο κ. Στανίσεφ και ο μέχρι πρόσφατα αρχηγός του ΚΔΕ Αχμέτ Ντόγκαν «που είναι το ίδιο πράγμα, έριξαν την κυβέρνησή μας».
Πέρα από τις πανεθνικές διαμαρτυρίες στη χώρα, τις περασμένες δύο βδομάδες, για τη διοργάνωση και υποκίνηση των οποίων ο κ. Μπορίσοφ επέρριψε άμεση ευθύνη στα προαναφερόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης - ως ένα ακόμη στοιχείο του αντικυβερνητικού σχεδίου της αντιπολίτευσης, όπως ισχυρίστηκε - ο κ. Μπορίσοφ ανέφερε «την ωμή και απροκάλυπτη υποστήριξη πολλών ΜΜΕ για την κυβέρνηση μου, την οποία εμείς δεν την είχαμε ανάγκη».
Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, «αυτό γινόταν ειδικά για τις Βρυξέλλες και για να μπορεί η αντιπολίτευση να φωνάζει, σε όλους τους τόνους, ότι έχουμε θέσει τον Τύπο υπό τον έλεγχο μας».
Ο κ. Μπορίσοφ κάλεσε τον Βούλγαρο πρόεδρο να αναθέσει την εντολή και να παραδώσει την εξουσία στους Σοσιαλιστές «ώστε να διοργανώσουν εκείνοι τις βουλευτικές εκλογές, με συνέπεια να καταρρεύσει και ο επόμενος μύθος - ότι σκοπεύουμε να ι προσφύγουμε σε νοθεία και εκλογομαγειρική, όπως μας κατηγορούν συνεχώς».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ ανήγγειλε την πολιτική ατζέντα των επόμενων ημερών που θα έχουν κρίσιμη, όπως υπογράμμισε, σημασία για τη Βουλγαρία, η οποία διέρχεται πολιτική κρίση.
Για αύριο, Τρίτη, ο Πρόεδρος συγκάλεσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ώστε να συμφωνηθούν μέτρα εγγύησης της δημόσιας τάξης στην προεκλογική περίοδο. Την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Πλέβνελιεφ θα επιδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην περίπτωση που αρνηθεί να την παραλάβει (σ.σ. όπως έχει ήδη αναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σεργκέι Στανίσεφ), την ερχόμενη Παρασκευή θα έρθει η σειρά του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.
Την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος θα εκφωνήσει στη Βουλή διάγγελμα προς το έθνος, ενώ η σύνθεση και η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα γίνουν γνωστές ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπορίσοφ κάλεσε τους πολίτες που διαμαρτύρονται «να μην ξεχνούν ότι, ύστερα από παρόμοιες εξελίξεις, προέκυψαν στη Ρωσία ο Στάλιν με την KGB, στη Γερμανία ο Χίτλερ με την Γκεστάπο και στη Ρουμανία ο Τσαουσέσκου με τη Σεκιουριτάτε».
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.