Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Την ύστατη στιγμή απεφεύχθη σινοϊαπωνική σύρραξη


AP, Reuters
ΤΟΚΙΟ. Την ύστατη κυριολεκτικά στιγμή αποφεύχθηκε μια σύρραξη στη Θάλασσα της Κίνας στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο «κλείδωσε» στο ραντάρ των οπλικών του συστημάτων ιαπωνικό σκάφος που έπλεε ανάμεσα στα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου ή Ντιαόγου. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίστηκε χθες ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά ασυνήθιστη» την ενέργεια του κινεζικού πολέμικού πλοίου. «Ενα λάθος και το περιστατικό θα λάμβανε εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις», δήλωσε ο κ. Ονοντέρα. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι το θερμό επεισόδιο συνέβη στις 30 Ιανουαρίου, ενώ αποκάλυψε πως παρόμοιο περιστατικό έλαβε χώρα στις 19 του ίδιου μήνα. Σύμφωνα, πάντως, με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Kyodo», ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε συνέστησε στον κ. Ονοντέρα να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο.
Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση δεν είχε μέχρι αργά χθες το βράδυ τοποθετηθεί όσον αφορά τις καταγγελίες των Ιαπώνων. Νωρίτερα, ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχε καλέσει το Τόκιο να τερματίσει την πολιτική των προκλήσεων. «Θεωρούμε πως αυτό που προέχει είναι να σταματήσουν οι Ιάπωνες να στέλνουν πλοία και αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά Ντιαόγου», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χιούα Τσανίνγκ. «Είναι προτιμότερο για την ιαπωνική κυβέρνηση να επιδιώξει τον διάλογο μαζί μας έτσι ώστε να διευθετηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε η ίδια.
Οι καταγγελίες του κ. Ονοντέρα ήρθαν να χαλάσουν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις προοπτικές επαναπροσέγγισης Ιαπωνίας - Κίνας που καλλιεργήθηκε από τον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Αμπε, Νατσούο Γιαμαγκούτσι. Ο κ. Γιαμαγκούτσι, ο οποίος ηγείται του κόμματος «Νέο Κόμετο», είχε δηλώσει στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι μια σύνοδος για τη διευθέτηση των διαφιλονικούμενων νήσων θα μπορούσε να διεξαχθεί ακόμα και τον Απρίλιο. Επισημαίνεται ότι ο κ. Γιαμαγκούτσι συνάντησε τον νέο ηγέτη της Κίνας, Ζι Τζινπίνγκ στις αρχές του περασμένου μήνα προκειμένου να του μεταφέρει μήνυμα του κ. Αμπε.
Μολονότι η διαμάχη Πεκίνου - Τόκιο γύρω από τα νησιά Σενκάκου, όπως τα αποκαλούν οι Ιάπωνες, ή Ντιαόγου, όπως τα ονομάζουν οι Κινέζοι, μετράει ήδη αρκετές δεκαετίες, η ένταση άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα από πέρυσι. Αφορμή για την επικίνδυνη αυτή κλιμάκωση μεταξύ των δύο ισχυρότερων κρατών της ανατολικής Ασίας αποτέλεσε η κίνηση της προηγούμενης ιαπωνικής κυβέρνησης να αγοράσει από ιδιώτη επενδυτή τρεις από τις οκτώ συνολικά νησίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.