Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ευρεία η υποστήριξη των μεταγωγών της CIA

Τουλάχιστον 54 χώρες συνεργάστηκαν στην επιχείρηση
The Guardian
Μία στις τέσσερις κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη υποστήριξε το πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών της CIA, όπως αποκαλύπτει έκθεση της οργάνωσης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Open Society Justice Initiative (OSJI).
Τουλάχιστον 54 χώρες, εκ των οποίων και πολλές ευρωπαϊκές, συνεργάστηκαν με τη διασυνοριακή επιχείρηση απαγωγών, φυλακίσεων και βασανιστηρίων που στήθηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.
«Είναι σαφές ότι ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους ευθύνονται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προέκυψαν από τις μυστικές φυλακίσεις και τις έκνομες μεταγωγές», αναφέρει η έκθεση. «Η ατιμωρησία την οποία απολαμβάνουν ώς σήμερα προξενεί σοβαρές ανησυχίες».
Η έκθεση τονίζει ότι το πρόγραμμα δεν θα λειτουργούσε χωρίς την ενεργό συνεργασία ξένων κυβερνήσεων. «Και αυτές οι κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν».
Μεταξύ των κρατών που συνεργάστηκαν με τη CIA βρίσκονται χώρες όπου τα βασανιστήρια είναι συνήθη (Πακιστάν, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, Ιορδανία), όμως η λίστα περιλαμβάνει και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Κύπρος, οι οποίες κατηγορούνται ότι υποστήριξαν σιωπηρά το πρόγραμμα επιτρέποντας τη χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων τους.
Η Συρία «ήταν ένας από τους πιο συνήθεις προορισμούς των υπόπτων», ενώ το Ιράν συμμετείχε παραδίδοντας 15 άτομα στην Καμπούλ λίγο μετά την αμερικανική εισβολή, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι τους παραδίδει στις ΗΠΑ.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που βοήθησαν τη CIA ήταν η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αυστρία και η Ελλάδα. Στο έδαφος της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Ρουμανίας λειτούργησαν μυστικές φυλακές, ενώ εκτός λίστας είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία.
Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την εμφάνιση του Τζον Μπρέναν ενώπιον του Κογκρέσου την Πέμπτη. Ο Μπρέναν θα ερωτηθεί για τις λεγόμενες «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης» που υιοθέτησε ο Τζορτζ Μπους.
«Παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συνεργαζόμενων κυβερνήσεων να αποκρύψουν την αλήθεια αναφορικά με παρανομίες του παρελθόντος και του παρόντος, οι σχετικές πληροφορίες θα συνεχίσουν να διαρρέουν», ανέφερε η OJSI. Η οργάνωση κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να κλείσει όλες τις μυστικές φυλακές που παραμένουν σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.