Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Εξοδο από Ε.Ε. θέλουν οι μισοί πλέον Βρετανοί


ΑΠΕ
ΛΟΝΔΙΝΟ. Αναταραχή έχουν προκαλέσει στους λεγόμενους ευρωπαϊστές της βρετανικής πολιτικής τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης, σύμφωνα με τα οποία μόνο ένας στους τρεις πολίτες επιθυμεί την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα με το ερώτημα «εντός ή εκτός», το 50% των Βρετανών θα ψήφιζε «εκτός», το 33% «εντός» και το 17% δεν θα ψήφιζε καμία από τις δύο επιλογές. Οπως επίσης διαφαίνεται στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών της κοινής γνώμης Harris, για λογαριασμό των Financial Times, οι Βρετανοί επικροτούν την απόφαση του πρωθυπουργού τους, Ντέιβιντ Κάμερον, να προκηρύξει δημοψήφισμα στα τέλη του 2017. Αναλυτικότερα, το 50% θεωρεί σωστή την απόφαση, ενώ αντίθετο εμφανίζεται το 21% των ερωτηθέντων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας, δεδομένου ότι ο κ. Κάμερον έχει δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τους όρους συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε. Από το 50%, λοιπόν, που τάσσεται υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., μόλις το 12% δηλώνει ότι «οπωσδήποτε θα αλλάξει στάση» αν ο κ. Κάμερον πετύχει τους στόχους της διαπραγμάτευσης για τον επαναπατρισμό εξουσιών από τις Βρυξέλλες. Ενα 47% δηλώνει πως «ίσως αλλάξει στάση» αν πετύχει η διαπραγμάτευση, ενώ το 41% εκείνων που επιθυμούν το «brexit» δηλώνει πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση. Αξιοσημείωτο, ακόμα, είναι ότι από τα ζητήματα που ο κ. Κάμερον προτίθεται να θέσει επί τάπητος στους Ευρωπαίους εταίρους του στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης για τον επαναπατρισμό εξουσιών, το 70% των Βρετανών θεωρεί «εξαιρετικά σημαντικά» εκείνα της μετανάστευσης και της Δικαιοσύνης.
Ο κ. Κάμερον, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι εφόσον πετύχει τους στόχους της διαπραγμάτευσης θα στηρίξει την εκστρατεία υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., δήλωσε πρόσφατα ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη δυσκολία του εγχειρήματος που έχει αναλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.