Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Με δύο κινήσεις το Ιράν δείχνει διαλλακτικότητα


Reuters, AFP
Η πρώτη υποχώρηση του Ιράν υπό το βάρος των δρακόντειων κυρώσεων που επέβαλε η Δύση; Αναγκαστικός ελιγμός ύστερα από το τελεσίγραφο του Ισραήλ για στρατιωτικό πλήγμα; Ή μήπως άλλη μια προσπάθεια να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για το πυρηνικό του πρόγραμμα; Οποια κι αν είναι η απάντηση, γεγονός παραμένει ότι η Τεχεράνη άνοιξε χθες ένα μικρό, αλλά σημαντικό παράθυρο ελπίδας, στέλνοντας δύο μηνύματα διαλλακτικότητας.
Μιλώντας στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, επιβεβαίωσε ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters σύμφωνα με το οποίο οι ιρανικές αρχές μετέτρεψαν ποσότητες ουρανίου, εμπλουτισμένου σε ποσοστό άνω του 20%, σε καύσιμο αντιδραστήρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποθέματα αυτού του είδους αποτελούν την υπ’ αριθμόν ένα πηγή ανησυχιών της Δύσης και του Ισραήλ διότι, από τεχνική άποψη, απέχουν ένα μόνο βήμα από τον εμπλουτισμό της τάξης του 90%, που είναι αναγκαίος για την παραγωγή ατομικών βομβών.
Παράλληλα, ο Ραμίν Μεχμανπαράστ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να επιτρέψει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν το στρατόπεδο του Παρτσίν, εφόσον υπάρξει «συνολική συμφωνία» για τις επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος. Το Ιράν ισχυρίζεται ότι το Παρτσίν φιλοξενεί μόνο συμβατικού τύπου στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά στις πρωτεύουσες ισχυρών δυτικών δυνάμεων πολλοί υποπτεύονται ότι εκεί διεξάγονται πειράματα με εκρηκτικά, τα οποία σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι χθεσινές δηλώσεις του Μεχμανπαράστ βελτιώνουν κατά τι τις προϋποθέσεις για το έργο της αντιπροσωπείας της ΙΑΕΑ, η οποία θα έχει σήμερα συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους στην Τεχεράνη. Αναχωρώντας για την ιρανική πρωτεύουσα, ο αντιπρόεδρος της ΙΑΕΑ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Χέρμαν Νάκερτς, δήλωσε ότι «οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά θα εργασθούμε σκληρά με στόχο να τις υπερβούμε». Οι διαβουλεύσεις της Τεχεράνης θα έχουν, ουσιαστικά, προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της κρίσιμης συνάντησης μεταξύ του Ιράν και της «Ομάδας των Εξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου, στο Καζαχστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.