Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Προς τη Χεζμπολάχ οδηγούν τα στοιχεία για την επίθεση στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας



Προς τον Λίβανο οδηγούν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους- μέχρι στιγμής- οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα, στη Βουλγαρία και άλλες χώρες, όπου διεξάγονται έρευνες για τη βομβιστική επίθεση του περασμένου Ιουλίου, σε λεωφορείο που μετέφερε Ισραηλινούς τουρίστες, στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Τσβετάν Τσβετάνοφ, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, κεντρικό θέμα στην «ατζέντα» της οποίας ήταν η επίθεση στο Μπουργκάς, στην οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα- συμπεριλαμβανομένου του δράστη- και τραυματίστηκαν άλλα 30.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που οι βουλγαρικές αρχές έχουν διασταυρώσει με αρχές άλλων χωρών, κύριοι δράστες της αιματηρής επίθεσης ήταν τρία άτομα- δύο με καταγωγή από τον Καναδά και ένας από την Αυστραλία, αλλά διέμεναν όλοι στον Λίβανο (από το 2006 και το 2010 αντίστοιχα). Η «διείσδυση» των δύο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία έγινε με την πραγματική τους ταυτότητα, ωστόσο στις μετακινήσεις τους εντός της βουλγαρικής επικράτειας χρησιμοποιούσαν πλαστές άδειες οδήγησης.
Ο Βούλγαρος υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για την πορεία των ερευνών το αποτέλεσμα από την εξέταση DNA και τα προσωπικά έγγραφα ταυτότητας των δύο εκ των δραστών, που φαίνεται να δείχνουν εμπλοκή τους στην τρομοκρατική ενέργεια.
«Βέβαια, έχουμε παρακολουθήσει τη συνολική δραστηριότητά τους στις επικράτειες της Αυστραλίας και του Καναδά ενώ έχουμε στοιχεία για χρηματοδότηση και συμμετοχή στη Χεζμπολάχ... Βάσιμη υπόθεση είναι ότι τα δύο αυτά πρόσωπα, η ταυτότητα των οποίων έχει διαλευκανθεί, ανήκαν στη στρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ» σημείωσε ο κ. Τσβετάνοφ, εκφράζοντας την ελπίδα πως οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις μεταξύ της Σόφιας και της Βηρυτού θα βοηθήσουν στην περαιτέρω διερεύνηση της επίθεσης.
Ήταν η πρώτη φορά χθες που Βούλγαρος αξιωματιούχος αναφέρθηκε επίσημα στη Χεζμπολάχ σε σχέση με την τρομοκρατική ενέργεια στο Μπουργκάς, επισημαίνουν στα σχετικά σχόλιά τους Βούλγαροι αναλυτές, υπενθυμίζοντας τις ισχυρές πιέσεις που φέρεται να έχει δεχθεί η Σόφια από το Τελ Αβίβ προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπενθυμίζουν δε ότι ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε καταγγείλει τη συγκεκριμένη οργάνωση ως κύρια υπεύθυνη για τη βομβιστική επίθεση στο Μπουργκάς. Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αναλυτές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις έρευνες σε σχέση με τη βομβιστική ενέργεια στο Μπουργκάς δείχνει και η Ουάσινγκτον, η οποία κάλεσε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χεζμπολάχ «τρομοκρατική οργάνωση».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.