Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ερντογάν: Μετά από 50 χρόνια αναμονής, η Τουρκία αναζητά εναλλακτικές

05.02.2013
Ο Τούρκος πρωθυπουργός άσκησε για μία ακόμη φορά κριτική στην Ε.Ε., η οποία έχει θέσει σε αναμονή την υποψηφιότητα της Άγκυρας εδώ και πέντε δεκαετίες, τονίζοντας πως πλέον η χώρα αναζητά εναλλακτικές λύσεις.




Δήλωσε επίσης πως ελπίζει, ότι τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), στον οποίο σκέφτεται να προσχωρήσει αντί της Ε.Ε. θα βελτιώσουν με τον καιρό τα δημοκρατικά τους ποσοστά.
Ο ίδιος σχολίασε ότι είναι έτοιμος να απευθύνει ανοιχτό μήνυμα στις Βρυξέλλες καθώς θεωρεί πως όποια και αν είναι η απόφαση της Ε.Ε., οφείλει να την αποκαλύψει δημοσίως.

Σε μία ακόμη επίδειξη της τουρκικής υπεροψίας, δεν παρέλειψε να θυμίσει τον πανικό της Γερμανίας όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron ζήτησε πρόσφατα δημοψήφισμα, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της χώρας του με την Ε.Ε. μέχρι το 2018.

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. και τον SCO, τόνισε πως οι δύο οργανισμοί δεν αποτελούν ακριβώς εναλλακτικές ο ένας του άλλου, αν και ένα κράτος μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αποχωρήσει από τον έναν και να προσχωρήσει στον άλλον εάν το επιθυμεί. Ο SCO ξεκίνησε ως οργανισμός που προωθούσε την ασφάλεια των συνόρων, ενώ πλέον προωθεί και την οικονομική συνεργασία των μελών του.

Ως απάντηση στα σχόλια που θέλουν την Τουρκία να μην έχει κάνει καμία πρόοδο στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η δημοκρατία στην Ε.Ε. δεν οικοδομήθηκε μέσα σε ένα βράδυ και πως δεν θα πρέπει  να λησμονούνται όσα έγιναν από τα κράτη μέλη της, στη Ρουάντα και την Αλγερία.


Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.