Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα αποθέματα εντός της ΑΟΖ της

Σε ομιλία του προς την ομογένεια στο οίκημα της Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης 12.2.2013, ο Υφυπουργός Ευρώπης και υπεύθυνος για το Κυπριακό κ. Ντέιβιντ Λίτινγτον ξεκίνησε με αναφορά στους στενούς δεσμούς που έχει η Βρετανία με την Κύπρο, ότι μοιραζόμαστε μια ιστορία, μέρος της οποίας ήταν οδυνηρή, όμως σήμερα μοιραζόμαστε και συμμετοχή στην Κοινοπολιτεία, στα Ηνωμένα΄Εθνη, την Ευρωπαική Ένωση και άλλους διεθνούς οργανισμούς και σεβόμαστε αμφότερες την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και φιλία η μια της άλλης.

Αναφέρθηκε στις χιλιάδες των Κυπρίων που ζούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χιλιάδες των φοιτητών εδώ, και παράλληλα στις χιλιάδες των Βρετανών που ζουν στην Κύπρο και τις αμέτρητες χιλιάδες άλλων που επισκέπτονται ως τουρίστες την Κύπρο.
Νέα Κυβέρνηση στην Κύπρο
Η Κύπρος σήμερα, είπε, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, «δεν θα αναφερθώ στις
επικείμενες εκλογές εκεί, αλλά εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα πώ ότι θα προσβλέπουμε να κτίσουμε τις όσο το δυνατό στενότερες σχέσεις με την κυβέρνησή μας και τον νέο πρόεδρο της Κύπρου όποιος υποψήφιος και αν εκλεγεί. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις ούτως ώστε να δουλέψουμε μαζί για θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης όπως και για όλα τα θέματα που αφορούν την ίδια τη νήσο» είπε.
Κυπριακή προεδρία της Ε.Ε
Ο κ. Λίτινγτον επαίνεσε την κυπριακή προεδρία της ΕΕ και πορόλο είπε ότι αρχικά υπήρξαν εκείνοι που αμφέβαλαν αν τα θα τα κατάφερνε η Κύπρος, η κυπριακή προεδρία ήταν επιτυχής, εκτέλεσε τα καθήκοντά της με αφοσίωση και επαγγελματισμό και πρέπει να είναι περήφανη γι΄αυτό.
Οικονομικές προκλήσεις
Η πρώτη προτεραιότητα του νέου προέδρου, είπε ο κ. Λίτινγτον, θα είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεωγ, κάτι που δεν θα είναι εύκολη δουλειά να αντιμετωπιστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο τόνισε, δεν σκοπεύει να μπεί στη Ευρωζώνη, όμως πιστεύουμε ότι η επιτυχία της ευρωζώνης είναι τεράστιας σημασίας για την ευημερία των πολιτών και εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου
Ο Υφυπουργός Λίτινγτον αναφέρθηκε και στο θαλάσσιο πλούτο και είπε επιγραμματικά «Επίσης προσβλέπουμε και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κύπρου και εδώ και ένα ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση μας στο Λονδίνο υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα αποθέματά της εντός της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης»
We also look forward to Cyprus to develop her natural resources and since last year and a half our government in London has been standing up for the right of Cyprus to develop her resources within her Exclusive Economic Zone.
Κοινούς στόχους εντός της ΕΕ
Προσβλέπει είπε ο κ. Λίτινγτον στη συνεργασία Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου για την εξεύρεση κοινών στόχων για την ανταγωνιστικότητα, στο τομέα των επιχειρήσεων, περιορισμό των περίπλοκων κανονισμών της ΕΕ και πρέπει να βρούμε τρόπους η ΕΕ να προσεγγίσει τον υπόλοιπο κόσμο, εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά να σπάσουν οι φραγμοί του εμπορίου, για εμπόριο με τις χώρες της Ασίας, και Λατινικής Αμερικής.
Διαχωρισμός
Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είπε ότι ελπίζει η κυβέρνηση του νέου προέδρου της Κύπρου θα δεσμευθεί να βρει τρόπους να προχωρήσει μπροστά στην εξεύρεση τελικής λύσης. Και είπε – «Και εμείς με κάθε ευκαιρία τονίζουμε στους Τούρκους αξιωματούχους και υπουργούς ότι και εκείνοι πρέπει να συνδράμουν εποικοδομητικά. Θέλουμε να δούμε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ίσα δικαιώματα για όλες τις κοινότητες και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών… θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις κυπριακές συνομιλίες, τις μεσολαβήσεις του Αλεξάντερ Ντάουνερ, του Μπαν Γκι Μουν για μια επιτυχή κατάληξη και τερματισμό του σκληρού διαχωρισμού της νήσου, μια λύση στην οποία όλοι θα σέβονται τα θρησκευτικά μνημεία ο ένας του άλλου. Αυτό δεν θα είναι εύκολο θα χρειαστεί καιρός μετά τη λύση».
Τέλος ανέφερε ότι η σκηνή που του έμεινε στο μυαλό κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο ήταν όταν αντίκρισε τα οστά των αγνοουμένων στο εργαστήρι ερευνών και τον πόνο εκείνων που έχασαν τους δικούς τους.
Απομόνωση
Ακολούθησαν ερωτήσεις και όταν ο κ. Λίτινγτον αναφέρθηκε στον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων τότε έγινε παρέμβαση και του τονίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κάθε ελευθερίας, εργασίας, διαβατηρίων στα ελεύθερα και ότι η απομόνωση επιβλήθηκε όχι προς τους Τουρκοκύπριους αλλά την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τους έποικους, με δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι για όλα ευθύνεται η τουρκική εισβολή και κανένας άλλος παράγοντας.
ΔΔΟ
Ερωτηθείς αν η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν είναι ρατσιστική και άδικη λύση, ο κ. Λίττινγτον παραδέχθηκε ότι είναι η λύση που υποστηρίζει η κυβέρνησή του όμως αυτή τη λύση υποστηρίζουν και τα Ηνωμένα ΄Εθνη και οι Ελληνοκύπριοι ηγέτες και Τουρκοκύπριοι ηγέτες.«Οπόταν (είπε) αμφότερες οι πλευρές συμφωνούν για τη βάση αυτή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας… όμως είναι αληθές ότι υπάρχει συζήτηση για τι πράγματι σημαίνει στη πράξη και σίγουρα γνωρίζω ότι το θέμα της περιουσίας είναι το πλέον ευαίσθητο και πρέπει να αντιμετωπιστεί αν θα υπάρξει μια διαρκής και ειρηνική λύση…».
Ερωτήθηκε αν ισχύει η υπόσχεση που έδωσε ο νυν Υπ. Εξωτερικών κ. Γουίλιαμ Χέικ προεκλογικά στις 8 Μαρτίου 2010 στο ίδιο οίκημα της Αδελφότητας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πως μέχρι σήμερα τίποτα δεν εκπλήρωσε ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερτογάν διακηρύττει ότι ούτε που αναγνωρίζει την Κύπρο ως κράτος. Επομένως πως ο ίδιος ο κ. Λίτινγτον δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2012 ότι ελπίζει το 2013 να ανοίξουν νέα κεφάλαια για την ενταξιακή της Τουρκίας, απάντησε λέγοντας, ότι δεν βλέπει πως μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ εφόσον χρειάζεται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών μελών αφενός και αφετέρου προτού βρεθεί λύση στο Κυπριακό και ότι πρέπει να έχει και καλές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και αμοιβαία αναγνώριση.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν οι τρείς βουλευτές της περιοχής Μπάρνετ βορείου Λονδίνου, Theresa Villiers (η οποία είναι και η νυν υπουργός Βορείου Ιρλανδίας στην κυβέρνηση Ντέιβιντ Κάμερον) Mike Freer και Matthew Offord.
Φανούλα Αργυρού
12.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.