Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η δολοφονία του Ελ Σεμπάι και τα επεισόδια στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 1978



Μία άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη του Χρήστου Ιακώβου

Η δολοφονία του Ελ Σεμπάι και τα επεισόδια στο αεροδρόμιο Λάρνακας το 1978




Την περασμένη Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού διοργάνωσε, σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), στο πολιτιστικό ίδρυμα της Λαικής Τράπεζας διάλεξη με θέμα: «Κύπρος και Τρομοκρατία: Η δολοφονία του Γιούσεφ ελ Σεμπάι και η επιδρομή Αιγυπτίων καταδρομέων στην Κύπρο το 1978». Ομιλητής ήταν ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου.

Ο κύριος Ιακώβου επεξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στη δολοφονία του Αιγυπτίου αξιωματούχου Ελ Σεμπάι από τους δύο Παλαιστινίους. Ακολούθως αναφέρθηκε στα γεγονότα της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου 1978 και στα συμπεράσματα από την ανάλυση των γεγονότων. 

Ο κύριος Ιακώβου είπε ότι από το 1977 μέχρι και το 1979, παρατηρήθηκε μία αυξημένη τρομοκρατική δράση παλαιστινιακών οργανώσεων, που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με την Συρία και το Ιράκ, με σκοπό να εκθέσουν την Αίγυπτο στον αραβικό κόσμο και να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.

Ο Ελ Σεμπάϊ, ήταν στενός συνεργάτης του Σαντάτ και ανέλαβε πολλές φορές μυστικές αποστολές μέσα στα πλαίσια της μυστικής διπλωματίας του αιγυπτίου προέδρου με το Ισραήλ. Επίσης, συνόδευσε τον Σαντάτ κατά το ταξίδι του στο Ισραήλ. Με αυτό τον τρόπο έγινε άμεσος στόχος παλαιστινιακών οργανώσεων, ανέφερε ο κύριος Ιακώβου.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, διενεργήθηκε η δολοφονία του Ελ Σεμπάι, στις 18 Φεβρουαρίου 1978, στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Λευκωσία, από δύο παλαιστινίους, τους Σαμί Κατάρ, κάτοχο Ιορδανικού διαβατηρίου, και Ζιγιάντ Άλι, κάτοχο Κουβετιανού διαβατηρίου, μέλη της οργάνωσης Φάταχ – Επαναστατικό Συμβούλιο ή, όπως ήταν περισσότερο γνωστή, ομάδα Αμπού Νιντάλ (από το όνομα του ιδρυτή και ηγέτη της οργάνωσης). Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν με την κατοχή ομήρων, την αεροπειρατεία, την διεθνοποίηση της τρομοκρατικής ενέργειας και τέλος την εισβολή αιγυπτιακών στρατευμάτων στην Κύπρο με την συνεπακόλουθη σύγκρουσή τους με δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς (συνολικά 17 νεκροί και 24 τραυματίες), σηματοδότησαν μία από τις πλέον διαβόητες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ κατέληξε λέγοντας ότι οι επιπτώσεις για τη Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξαν ιδιαίτερα αρνητικές: α)  Μετά το γεγονός αυτό, οι, μέχρι τότε, άριστες διπλωματικές σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο διεκόπησαν για τέσσερα χρόνια, σε μία περίοδο αυξημένης ανάγκης για διεθνή διπλωματική υποστήριξη λόγω της τουρκικής εισβολής, β) Διεθνείς επικρίσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μη επαρκή μέτρα τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή της τρομοκρατίας. (Λίγους μήνες μετά την αιγυπτιακή επίθεση, ελήφθη και η απόφαση για την δημιουργία της ΜΜΑΔ και γ) Απεδείχθη ότι η Κύπρος μπορούσε εύκολα να καταστεί ένα πεδίο επίλυσης αραβοϊσραηλινών  ή ακόμη ενδοαραβικών διαφορών, με αρνητικές επιπτώσεις στην εξωτερική της πολιτική.

Καταλήγοντας ο κύριος Ιακώβου είπε: «Κυπριακή Δημοκρατία, με τη απόφασή της να εμπλακεί στρατιωτικά, αφότου εξελίχθηκε η επίθεση των Αιγυπτίων καταδρομέων, το μόνο, και πιο σημαντικό, που κατάφερε να διασώσει ήταν η μη αμφισβήτηση της κυριαρχίας της. Συμπερασματικά, μία δολοφονία, η οποία διεπράχθη για λόγους που δεν αφορούσαν την Κύπρο, εξελίχθηκε σε μείζων διεθνές γεγονός εκθέτοντας το κράτος διεθνώς, σε μία περίοδο όπου η εξασφάλιση της διεθνούς υποστήριξης ένεκα της εισβολής ήταν περισσότερο από αναγκαία».

Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων της Λαϊκής Τράπεζας παρευρέθηκαν πολλοί οι οποίοι ήσαν αυτόπτες μάρτυρες και πρωταγωνιστές στα γεγονότα, όπως ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ κύριος Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος σε παρέμβασή του έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες για τα κρίσιμα γεγονότα τόσο στο ξενοδοχείο Χίλτον που έγινε η δολοφονία του Ελ Σεμπάι όσο και για τα γεγονότα του αεροδρομίου της Λάρνακας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.