Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Στόχος των ισλαμιστών, η ανατίναξη του διυλιστηρίου


The New York Times
Σε μια γιγάντια βόμβα σχεδίαζαν να μετατρέψουν το διυλιστήριο της Τιγκεντουρίν, στην Αλγερία, οι ισλαμιστές μαχητές που κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις στις 16 Ιανουαρίου.
Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι των εγκαταστάσεων βρέθηκαν έτσι εγκλωβισμένοι μεταξύ των ισλαμιστών και του αλγερινού στρατού, που ήταν αποφασισμένος να μην επιδείξει την παραμικρή αδυναμία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Μάρτυρες της ομηρίας ανέφεραν ότι, όταν οι αντάρτες συνειδητοποίησαν ότι ήταν περικυκλωμένοι, άρχισαν να επιδεικνύουν σημάδια ταραχής και εκνευρισμού.
Οπλισμένοι μέχρι τα δόντια, οι καταληψίες απαίτησαν από τους ομήρους τους να θέσουν εκ νέου σε λειτουργία το διυλιστήριο και τους πανίσχυρους αεροσυμπιεστές του. «Με πίεσαν αφόρητα να θέσω σε λειτουργία τις μηχανές. Ηθελαν να μεταφέρουν τους ομήρους στο εργοστάσιο και να το ανατινάξουν», λέει ο Λοφτί Μπεναντουντά, μηχανολόγος του διυλιστηρίου.
Οι διηγήσεις των ομήρων διαψεύδουν τις περιγραφές των αλγερινών αρχών, που υποστήριξαν ότι έδωσαν διαταγή για έφοδο για να εμποδίσουν τους ισλαμιστές να διαφύγουν στην έρημο με τους ομήρους τους. Οι περιγραφές ομήρων αποδεικνύουν πως οι ισλαμιστές σκόπευαν να ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις, προκαλώντας έτσι τον θάνατο των Αλγερινών στρατιωτών που τους είχαν περικυκλώσει.
Αγνωστο παραμένει, όμως, αν το μακελειό που συνόδευσε την απελευθέρωση του διυλιστηρίου θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, όπως υποστήριξαν πολλά δυτικά κράτη. Οι Αλγερίνοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι η έφοδος ήταν η μοναδική λύση.
Αυτό που έχει καταστεί αδιαμφισβήτητο είναι ότι οι αντάρτες διέθεταν βοήθεια εκ των έσω, καθώς διέθεταν ακριβή χάρτη των εγκαταστάσεων, ενώ τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε εργαστεί στο διυλιστήριο ως οδηγός. Αυτό που έλειπε, όμως, από την ομάδα των ισλαμιστών ήταν ένας τεχνικός υπεύθυνος, ικανός να θέσει σε λειτουργία τα μηχανήματα και να επιλέξει τα καταλληλότερα σημεία για την τοποθέτηση εκρηκτικών.
Ειδικοί εκτιμούν, όμως, ότι ακόμη και με καλή τεχνογνωσία και ισχυρά εκρηκτικά, η ανατίναξη των εγκαταστάσεων θα ήταν αδύνατη, τουλάχιστον όπως την είχαν φανταστεί οι ισλαμιστές. «Το φυσικό αέριο δεν εκρήγνυται, εκτός και αν βρεθεί σε περιορισμένο χώρο», λέει Αμερικανός ειδικός.
Λίγη ώρα μετά την κατάληψη του διυλιστηρίου, οι ισλαμιστές ξεχώρισαν τους ξένους εργαζόμενους από τους Αλγερινούς, στους οποίους υποσχέθηκαν ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Μετά την αποτυχία τους να θέσουν σε λειτουργία τις αντλίες, οι ισλαμιστές επέλεξαν να «ντύσουν» κάποιους από τους Αλγερινούς ομήρους με εκρηκτικά, με σκοπό να διαφύγουν μαζί τους στην έρημο. Η επέμβαση του στρατού, όμως, ακύρωσε τα σχέδιά τους και τους υποχρέωσε σε ταχεία αναδίπλωση.
Την τελευταία ημέρα της ομηρίας, οι ισλαμιστές έδεσαν πέντε Δυτικούς ομήρους (τρεις Νορβηγούς και δύο Αμερικανούς) στη σχάρα οχήματος, προτού τους «ντύσουν» και αυτούς με εκρηκτικά.
Το όχημα κατευθύνθηκε αμέσως μετά προς την πύλη του εργοστασίου για να δεχθεί πυκνά πυρά του στρατού, προκαλώντας έκρηξη και τον θάνατο των πέντε ομήρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.